Jaunu hibrīdu iegūšana no Lentinula edodes DSM3565 celma sporām - Pitkeviča, Madara (Latvijas Universitāte, 2013)
Šitakē sēne ir pasaulē plaši pazīstama kultivējama sēne, kas tiek izmantota, kā vērtīgs pārtikas produkts un ārstniecības vielu avots. Darba mērķis bija iegūt jaunus hibrīdus no atsevišķiem šitakē sēnes DSM3565 augļķermeņiem. Darbā tika iegūtas 79 sporu kultūras, no kurām 23 kultūras bija monokariotiskas. Noteikts augšanas ātrums visām iegūtajām kultūrām. Monokariotiskās kultūras sakrustotas, novietojot haploīdu micēliju agara diskus, nelielā attālumā vienu no otra. Dikariotiskām kultūrām tika novērota sprādžu veidošanās. Nesavienojamiem micēlijiem tika novērota demarkācijas līnija vai atstarpe starp micēlijiem. Visiem jauniegūtajiem hibrīdiem tika noteikta lakkāzes intensitāte. No 190 krustošanām kopumā, tika iegūti 19 hibrīdi. Dikarionu veidošanās biežums no monosporu celmiem nesasniedza gaidāmos 25%, bet tikai 10%. Atslēgvārdi: Lentinula edodes, monokariotisks micēlijs, dikariotisks micēlijs, lakkāze, veģetatīvā nesaderība.

Shiitake is a widely known cultivable fungus which is used as a product of high nutritional value and as a source of medicative substances. The aim of the research was to form new hybrids out of separate shiitake DSM3565 fruiting bodies. As a result of the research, 79 fungal spore cultures were formed; 23 cultures were monokaryotic. Growing speed of all cultures was observed. The monokaryotic cultures were hybridized by putting evenly spaced agar plates containing haploid mycelium. In the dikayotic cultures, formation of clamp connection was observed. To the incompatible mycelia, a demarcation line or a space between mycelia was observed. To all hybrids, the intensity of laccase was determined. There were 19 hybrids obtained of 190 crossing in general. The frequency of dicaryons forming from the strains of monospores did not reach 25% expected result, but only 10 %. Key words: Lentinula edodes, monokaryotic mycelium, dikaryotic mycelium, laccase, vegetative incompatibility.
Acquisition of new hybrids Lentinula edodes DSM3565 strain spores
Keywords: Bioloģija