Bērni un bērnība romantisma dzejā - Silkina, Irina (Latvijas Universitāte, 2007)
Šis Bakalaura darbs ir pētījums par britu romantisma astoņpadsmitā gadsimta beigu un deviņpadsmitā gadsimta sākuma dzejniekiem un viņu skatījumu uz bērnu un tā laika bērnību. Darba mērķis ir parādīt kā bērna un bērnības tēma tika atspoguļota romantisma dzejnieku darbos. Bakalaura darbs parāda nozīmīgākās tendences par bērniem, kā arī modernajos socioloģiskajos pētījumos, kas attiecas uz dažādiem bērnu psiholoģijas aspektiem. Šī pētījuma rezultāti parāda V.Vordsvorta /W. Wordsworth/ un S.T. Kollridža /S.T.Coleridgeun citu romantisma dzejnieku uzskatus par bērniem un bērnību kā morālo vērtību sakopojumu un tuvību dabai. Astoņpadsmitā gadsimta lielo filozofu domas, galvenokārt Loka un Žana Žaka Ruso, ietekmēja romantisma filozofijas un romantisko dzejnieku uzskatus.

The present Bachelor Paper is a research of British Romantic poets of the late eighteenth and early nineteenth centuries and their vision of child and childhood of their time. The goal of the work is to demonstrate how the theme of child and childhood was reflected in the poetic writing of Romanticism. The Paper shows the most notable tendencies among the poets as well as in the modern sociological studies concerning different issues of childhood. The results of the present research show the deep concern of such poets as W. Wordsworth, S. T. Coleridge and the other minor poets of the Romantic movement for childhood and children as epitome of moral values together with their general attraction to nature. The great philosophical thoughts of the eighteenth century mostly of Locke and Jean-Jacques Rousseau influenced the mindset of the Romanticism and the Romantic poets.
Children and Childhood in Poetry of Romanticism
Keywords: Filoloģija