Akomodācijas atbildes reakcijas izmaiņas stereogrammu ietekmē - Braga, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lapām, satur 7 attēlus, 3 tabulas un 2 pielikumus. Pēc darba hipotēzes, stereogrammu apskatīšana ietekmē akomodācijas reakciju uz citiem stimuliem, kas tiek demonstrēti pēc stereogrammu apskatīšanas. Darba mērķis ir noskaidrot kāda ir stereogrammu ietekme uz akomodāciju. Eksperimentā piedalījās 9 cilvēki no 20 līdz 29 gadiem, bez binokulārās redzes un stereoredzes traucējumiem. Akomodācijas darbība tika novērtēta ar dinamiskās Notta retinoskopijas palīdzību. Novērtējumi tika veikti pirms stereogrammu apskatīšanas, un pēc diverģento un konverģento stereogrammu novērošanas. Izvērtējot iegūtos rezultātus, tika noskaidrots, ka diverģentās stereogrammas pastiprina akomodācijas atbildi vid. par 0,22D, bet konverģentās stereogrammas to pavājina vid. par 0,25D. Rezultāti sakrīt ar teorijas datiem.

Bachelor work is written on Latvian on 35 pages. It contains 7 figurers, 3 tables and 2 applications. Following the hypothesis, a stereogram viewing influences on accommodative response to other stimuli. Aim of this work is to identify the influence of the divergent and convergent stereogram on the accommodative response. In the experiment participated 9 subjects aged 20 – 29 years, without a binocular and stereovision disorders. Accommodative response activity was measured by dynamic Nott rethinoscopy. Evaluations were done before viewing the stereogram, and after divergent and convergent dynamic stereogram viewing. It was found that divergent stereograms increases the accommodative response an average of 0,22 D, but the convergent stereograms decreases it an average of 0,25 D. The results correspond with theoretical data.
Stereogram influence on accommodative response
Keywords: Fizika