Digitālā subjekta un telpas veidošanās mūsdienu somu literatūrā - Užulis, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Digitālā subjekta un telpas veidošanās mūsdienu somu literatūrā” tiek analizēta divu somu autoru romānu – Johannas Sinisalo “Pirms saulrieta nav ļauts” un Elinas Hirvonenas “Kad laiks beidzas” – naratīvos veidotā digitālā telpa, kā arī teorētiski tiek apskatīti digitalizācijas procesi. Darba mērķis ir izpētīt, kāda ir digitālo tehnoloģiju ietekme uz mūsdienu somu literatūru, un analizēt, kā jauno tehnoloģiju attēlošana un digitālās telpas konstruēšana naratīvā ietekmē darba tēlus un darbu kopumā. Mērķa sasniegšanai tika apkopots teorētiskais materiāls par digitalizācijas ietekmi uz sabiedrību, kultūru, literatūru un indivīdu. Balstoties uz iegūto informāciju, tika analizēts abu romānu saturs, digitālo tehnoloģiju attēlojums tajos un naratīvos veidotā digitālā telpa, kā arī tās ietekme uz romānu kopumā un darba tēliem, kas noslēgumā tika savstarpēji salīdzināts.

Bachelor’s thesis “Formation of Digital Subject and Space in Contemporary Finnish Literature” analyzes digital narrative space in 2 Finnish novels “Ennen päivänlaskua ei voi” by Johanna Sinisalo and “Kun aika loppuu” by Elina Hirvonen and also describes digitalization processes. The aim of the study is to analyze how digital technology affects contemporary Finnish literature and how digital space in narrative and depiction of new media affect characters and the novel. In order to achieve this objective, thesis addresses a theoretical base on digitalization and its effect on society, culture, literature and posthuman condition. Based on the gathered information, the contents of both novels, their depictions of digital technology and digital space, as well as its effect on characters and novels was analyzed and compared.
Formation of Digital Subject and Space in Contemporary Finnish Literature
Keywords: Valodniecība; digitalizācija; Elina Hirvonena; Johanna Sinisalo; naratīva telpa; somu literatūra