Satversmes tiesas ietekme uz nodokļu tiesisko regulējumu Latvijā - Korņenkova, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Satversmes tiesas ietekme uz nodokļu tiesisko regulējumu Latvijā” mērķis ir izpētīt, vai un kā Satversmes tiesa ir ietekmējusi nodokļu tiesisko regulējumu Latvijā. Darba ietvaros pētīts nodokļu normatīvā regulējuma pieņemšanas process un to ietekmējošie apstākļi, Satversmes tiesas sprieduma nozīme un izpilde, kā arī Satversmes tiesas kā negatīvā likumdevēja ietekme uz nodokļu tiesisko regulējumu, analizējot Satversmes tiesas pieņemtos spriedumus un likumdevēja veiktos grozījumus nodokļu likumos. Pētījums aptver Satversmes tiesā ierosinātās un skatītās nodokļu lietas laikposmā no 1997. gada marta līdz 2022. gada martam, tostarp detalizētāk autore analizēja Satversmes tiesas ietekmi uz trīs tiešo nodokļu –valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un solidaritātes nodokļa – tiesisko regulējumu.

The aim of the master’s thesis “The Constitutional Court’s Influence on Latvian Tax Legislation” is to investigate whether and how the Constitutional Court has influenced Latvian tax legislation. The thesis explores the adoption of tax laws and circumstances influencing this process, the significance and enforcement of the Constitutional Court’s judgment, as well as the influence of the Constitutional Court as a negative legislator on the tax legislation, analysing the Constitutional Court’s judgments and the legislature’s amendments to the tax laws. The study covers tax cases the Constitutional Court heard during the period from March 1997 to March 2022, with a detailed analysis of how the Constitutional Court influenced the legislation on three direct taxes – mandatory national social insurance contributions, personal income tax, and solidarity tax.
The Constitutional Court's Influence on Latvian Tax Legislation
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes tiesas ietekme; Latvijas nodokļu tiesiskais regulējums; valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; iedzīvotāju ienākuma nodoklis; solidaritātes nodoklis