Sociālie mediji kā personiskās informācijas ieguves rīki - Januševska, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Sociālie mediji kā personiskās informācijas ieguves rīki” ir veltīts sociālo mediju izmantošanai personīgās informācijas ieguvei. Digitālajā laikmetā sociālie mediji ir kļuvuši par nozīmīgu informācijas avotu, un arvien vairāk cilvēku tos izmanto ne tikai saziņai, bet arī informācijas meklēšanai un izvērtēšanai. Pētījuma mērķis ir analizēt, kā lietotāji izmanto sociālos medijus personīgās informācijas iegūšanai, kādi faktori ietekmē uzticēšanos šiem avotiem un kādi riski un izaicinājumi ar to ir saistīti. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkots sociālo mediju jēdziens un klasifikācija, to loma informācijas iegūšanā, lietotāju uzvedības modeļi un privātuma aspekti, kā arī raksturoti personīgās informācijas veidi. Pētījuma empīriskajā daļā tiek izmantota kvantitatīvā pētījuma metode - anketēšana, lai analizētu lietotāju paradumus informācijas ieguvē sociālajos medijos. Pētījuma rezultāti parāda, ka lielākā daļa aptaujāto lietotāju sociālos medijus izmanto gan ikdienas vajadzībām, gan specifiskas informācijas iegūšanai, taču uzticēšanās līmenis sociālajos medijos iegūtajai informācijai ir salīdzinoši zems. Respondenti uzsver nepieciešamību pēc kritiskas izvērtēšanas prasmēm un uzsver privātuma risku nozīmi. Tika identificētas arī galvenās stratēģijas, kuras lietotāji pielieto, lai izvērtētu informācijas ticamību.

This bachelor’s thesis, entitled "Social media as personal information tools", explores social media as tools for the acquisition of personal information. In the digital age, social media has become one of the primary sources of information, and more and more people use it not only for communication but also for searching and evaluating information. The aim of the study is to analyze how users utilize social media to obtain personal information, what factors influence their trust in these sources, and what risks and challenges are associated with it. The theoretical part of the thesis examines the concept and classification of social media, their role in information acquisition, user behaviour patterns, privacy aspects, and describes types of personal information. The empirical part of the research applies a quantitative research method - a survey - to analyze user habits in acquiring information through social media. The results of the study show that most respondents use social media both for daily needs and for obtaining specific information; however, the level of trust in the information found on social media is relatively low. Respondents emphasize the need for critical evaluation skills and highlight the importance of privacy risks. Key strategies used by users to assess the credibility of information were also identified.
Social media as personal information tools
Keywords: Bibliotēkzinātne; sociālie mediji; informacionāla uzvedība; sociālo mediju pratība; personīga informācija