Saules paneļu parku ietekmes uz ekosistēmu pakalpojumu potenciālu lauksaimniecībā izmantojamās zemēs - Garančs, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Saules paneļu parku ietekmes uz ekosistēmu pakalpojumu potenciālu lauksaimniecībā izmantojamās zemēs” mērķis ir apzināt saules paneļu parku ietekmi uz ekosistēmu pakalpojumu potenciālu un salīdzināt to ar tradicionālo tautsaimniecības nozari – lauksaimniecību. Darba ietvaros, izmantojot Viva Grass rīku, tika novērtēti ekosistēmu pakalpojumi četros dažādos saules elektrostaciju attīstības scenārijos, modelējot ekosistēmas pakalpojumu izmaiņas atkarībā no izvēlētā saules elektrostaciju dizaina un apsaimniekošanas plāna. Iegūtie rezultāti ir izmantojami politikas veidotāju, tautsaimniecības un vides ekspertu, kā arī enerģētikas nozares diskusijai par saules elektrostaciju ietekmi uz vidi, tautsaimniecību un iespējamiem kompromisiem vai sinerģijām starp enerģētiku, vidi un lauksaimniecību.

The aim of the master thesis "Impacts of photovoltaic parks on the potential for ecosystem services on agricultural land" is to identify the impact of solar parks on the potential of ecosystem services and to compare it with the traditional economic sector - agriculture. Using the Viva Grass tool, the study assessed ecosystem services in four different solar farm scenarios, modelling changes in ecosystem services depending on the chosen solar farm design and management plan. The results may be useful for policy makers, economic and environmental experts and the energy sector to discuss the environmental and economic impacts of solar power plants and possible trade-offs or synergies between energy, environment and agriculture.
Impacts of photovoltaic parks on the potential for ecosystem services on agricultural land
Keywords: Vides zinātne; ekosistēmu pakalpojumi; saules elektrostacijas; bioloģiskā daudzveidība; klimata izmaiņas; REPower EU