Attēlu kompresijas algoritmi jaunākajos programmproduktos - Habibulins, Ruslans (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā tiek apskatītas mūsdienu jaunākās metodes attēlu kompresijai ar kvalitātes zudumiem – wavelet-kompresija un fraktālā kompresija, kā arī jauns HD Photo algoritms. Ir aprakstītas gan šo tehnoloģiju pamatidejas, gan matemātiskais pamats, gan arī to pielietojumu piemēri mūsdienu programmproduktos. Tiek sniegts arī ieskats populārajā JPEG standartā, ar ko šīs jaunās tehnoloģijas konkurē. Darba otrajā daļa tiek apskatīti attēlu kompresijas algoritmu salīdzināšanas pamatprincipi un to darbības rezultātu novērtēšanas kritēriji, uz kuriem balstoties tiek veikta jauno kompresijas metožu salīdzināšana ar citiem jau esošiem un plaši izplatītiem algoritmiem.

Three nowadays newest methods of image lossy compression – wavelet-compression, fractal compression and brand new HD Photo algorithm – are described in this work. Principles of their work, mathematical basis and examples of their usage in some modern software products have been described. It is given a look on the popular JPEG standard, main competitor of the new technologies. Basis of image compression algorithms comparison and valuation criteria of these algorithms work results are inspected in the second part. Based on these researches, a comparison of the new technologies with other already implemented and widely spread algorithms has been done.
Image compression algorithms in the newest programs
Keywords: Datorzinātne