Āfrikas Savienības nozīme miera un drošības uzturēšanā - Stankēviča, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt Āfrikas Savienības (ĀS) nozīmi miera un drošības uzturēšanā, darba sākumā izvirzot apgalvojumu, ka ĀS lielākie izaicinājumi miera uzturēšanā un konfliktu risināšanā ir nespēja nodrošināt nepieciešamo resursu mobilizāciju un spēku ģenerēšanu. Darba teorētiskajā ietvarā tiek aplūkoti miera uzturēšanas un konfliktu pārvaldības principi, kā arī reģionālo organizāciju loma miera uzturēšanā. Darba tālākajā gaitā tiek aplūkoti drošības izaicinājumi Āfrikā, ĀS izveides vēsturiskais konteksts un tās galvenie darbības principi un miera uzturēšanas un konfliktu pārvaldības instrumenti. Pētījuma analīzes daļā tiek izvērtētas ĀS miera uzturēšanas misijas Burundi, Sudānā un Somālijā, analizējot ĀS ieguldījumu šo konfliktu risināšanā. Darba noslēgumā tika apkopoti ĀS miera un drošības uzturēšanas ierobežojumi un izaicinājumi.

The main aim of this thesis is to assess the role of the African Union (AU) in the maintenance of peace and security in Africa. This study focuses on the argument that the main challenge affecting the AU’s peacekeeping and conflict resolution capabilities is the inability to provide the necessary resource mobilization and force generation. The theoretical basis of this thesis consists of peacekeeping, conflict management and resolution principles, as well as the role of regional organizations in the maintenance of peace and security. Further discussed topics are the security challenges in Africa, the establishment of the AU, as well as its key operating principles and peacekeeping and conflict management tools. The analysis section focuses on the AU peacekeeping missions in Burundi, Sudan and Somalia, which were selected to evaluate the role of the AU.
The Role of the African Union in the Maintenance of Peace and Security
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Āfrikas Savienība; starptautiskais miers un drošība; reģionālās organizācijas; konflikti