Uzmanības piesaistīšanas un pārliecināšanas paņēmieni darba sludinājumos sociālajā medijā "Instagram": latviešu valodā publicēto ierakstu analīze (2024. gada 1. janvāris–2025. gada 30. aprīlis) - Ivanova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, kādi uzmanības piesaistīšanas un pārliecināšanas komunikācijas paņēmieni tiek izmantoti darba sludinājumos sociālajā medijā “Instagram”, analizējot latviešu valodā publicētos ierakstus no 2024. gada 1. janvāra līdz 2025. gada 1. aprīlim, kā arī izvērtēt šo paņēmienu funkcionalitāti un ētiskumu. Teorētiskā daļa ietver digitālā mārketinga attīstības un auditorijas iesaistes jautājumus, pārliecināšanas teorijas (t. sk. Aristoteļa retoriku un ELM modeli), kā arī semiotikas un reprezentācijas teorētiskos aspektus. Pētījumā izmantotas jauktās metodes - interneta aptauja (N=136), kvalitatīva semiotiskā analīze (N=102 sludinājumi) un daļēji strukturētas intervijas ar uzņēmumu komunikācijas speciālistiem. Iegūtie rezultāti parāda, ka biežāk lietotie paņēmieni ir emocionāli ietekmējoši vizuālie un tekstuālie elementi, kas nereti robežojas ar manipulāciju. Aptaujas dati liecina, ka auditorija kritiski vērtē pārspīlētus solījumus un novērtē skaidru un caurspīdīgu informāciju. Pētījuma rezultāti uzsver nepieciešamību pēc ētiski līdzsvarotas komunikācijas, kas veicinātu uzticēšanos darba devējam.

The aim of the bachelor's thesis is to explore the attention-grabbing and persuasive communication techniques used in job advertisements on the social media platform Instagram, by analysing posts in Latvian published between January 1, 2024, and April 1, 2025, and to evaluate the functionality and ethicality of these techniques. The theoretical part includes issues of digital marketing development and audience engagement, persuasive communication theories (including Aristotle's rhetoric and the ELM model), as well as theoretical aspects of semiotics and representation. A mixed-methods approach is applied – an online survey (N=136), qualitative semiotic analysis (N=102 job ads), and semi-structured interviews with corporate communication professionals. The findings reveal that the most used techniques involve emotionally impactful visual and textual elements, which often verge on manipulation. Survey results indicate that the audience critically evaluates exaggerated promises and appreciates clear and transparent information. The research highlights the need for ethically balanced communication to foster trust in the employer.
Attention-Grabbing and Persuasion Techniques in Job Advertisements on Instagram: An Analysis of Posts Published in Latvian (1 January 2024 – 30 April 2025)
Keywords: Komunikācijas zinātne; digitālais mārketings; Instagram; darba sludinājumi; pārliecināšana; semiotika