Vēlēšanu organizēšanas tiesiskais regulējums un tā piemērošana praksē - Kaire-Mače, Ginta (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā „Vēlēšanu organizēšanas tiesiskais regulējums un tā piemērošana praksē” tiek pētīts uz kādu tiesību aktu pamata tiek veidota mūsdienu vēlēšanu sistēma Latvijā. Uzsvaru liekot uz vēlēšanu norises attīstību no 10.Saeimas vēlēšanām līdz 13.Saeimas vēlēšanām. Ieviešot Vēlētāju reģistru, kā būtisku vēlēšanu organizēšanas sastāvdaļu, ļaujot vēlētājam brīvi izvēlēties vēlēšanu iecirkni vēlēšanu dienā un nodrošinot iespēju balsot ar jebkuru derīgu personu apliecinošu dokumentu. Īpašu uzmanību darbā autore ir pievērsusi Vēlēšanu komisiju institūcijām, jo vēlēšanas nav tikai aizpildītās zīmes iemešana vēlēšanu urnā. Vēlēšanu organizēšana ir daudz garāks laika posms, ko raksturo intensīvs vēlēšanu komisiju darbs. Neskatoties uz gandrīz vienveidīgo pārliecinoši vienoto vēlēšanu sarīkošanas procesu, praktiski katra vēlēšanu norise tiek pārsūdzēta tiesā. Darbā izmantoti dažādi tiesību avoti galvenokārt latviešu valodā, tai skaitā Latvijas, starptautiskie un citu valstu normatīvie tiesību akti, kā arī tiesību palīgavoti - judikatūra un doktrīna. Atslēgas vārdi: vēlēšanas, vēlēšanu komisija, vēlētāju reģistrs, vēlēšanu rezultātu pārsūdzēšana Saeimas vēlēšanas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas, pašvaldību vēlēšanas.

In the thesis ‘Legal regulation of election organisation and it’s practical application’ deals with the research on which legal acts is the basis of Latvia’s election system nowadays. It focuses on election process development during the period fron the 10th Saeima elections to the 13th Saeima elections. The introduction of the Voters’register has became an important part of elections, giving voters a possibility to change the allocated polling station in the day of elections and verifying identity by means of using any valid identity document. Special attention is focused on the problem of electoral institutions because elections is not only putting a ballot into a ballot box. Arrangements for elections is a long period of time that includes intensive work of election commissions. Although election organisation process follows strict legal regulations, an appeal against election results in the court is not a rare phenomenon. The biggest part of bibliographical sources used in this thesis are in Latvian language. The sources include Latvian, international legal normative acts, case law, doctrine. Keywords: elections, election commission, the Voters’register, appeal against election results, Saeima’s elections, the European Parliament elections, municipal elections.
Legal regulation of election organisation and it’s practical application
Keywords: Tiesību zinātne; vēlēšanas; vēlēšanu komisija; vēlētāju reģistrs; vēlēšanu rezultātu pārsūdzēšana Saeimas vēlēšanas; Eiropas Parlamenta vēlēšanas