Lietotāja personvārda ietekme uz uzmanības pārnesi digitālajā saskarnē - Locs, Jevgēnijs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā tiek pētīts, kā lietotāja uzmanības pārnesi digitālajā saskarnē ietekmē personalizācija. Pētījuma mērķis ir izpētīt, kā personvārda izmantošana ietekmē uzmanības pārnesi personalizētā vidē. Darbā formulētas divas hipotēzes: personvārda izmantošana būtiski uzlabo lietotāja uzmanības pārnesi un vecākiem cilvēkiem uzmanības pārnese notiek lēnāk nekā jaunākiem, neatkarīgi no personalizācijas. Pētījums veikts dinamiskas aptaujas formā ar “QuestionPro” rīku, analizējot dažādu vecuma grupu datus. Tika aprēķināts minimālais respondentu skaits, ievākti dati un statistiski izvērtēti rezultāti. Secinājumi ļauj apstiprināt hipotēzes un sniedz ieskatu personalizācijas ietekmē uz uzmanības pārnesi digitālajā saskarnē.

THE INFLUENCE OF A USER'S PERSONAL NAME ON ATTENTION SHIFTING IN A DIGITAL INTERFACE The bachelor’s thesis explores how personalization affects user attention shifting in digital interfaces. The aim is to examine how the use of a name influences attention shifting in a personalized interface. Two hypotheses are formulated: using a personal name significantly improves user attention shifting and older users shift attention more slowly than younger users, regardless of personalization. The study was conducted using a dynamic survey via the “QuestionPro” tool, analysing data from different age groups. The minimum number of respondents was calculated, data collected and statistically evaluated. Conclusions confirm hypotheses and provide insight into the impact of personalization on attention shifting in digital interfaces.
The influence of a user's personal name on attention shifting in a digital interface
Keywords: Datorzinātne; Dinamiskā aptauja; digitālā saskarne; uzmanības pārnese; personalizācija; lietotāja pieredze