Datortomogrāfijas vēdera dobuma izmeklējuma parametru pielāgošana pacientiem atkarībā no ķermeņa konstitūcijas - Vaļģis, Uģis (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma – vēdera dobuma DT izmeklējumu parametru pielāgošanas pacientiem pēc pacientu ķermeņa konstitūcijas. Tēmas aktualitāte ir liekā svara un adipozitātes gadījumu biežums Latvijas iedzīvotāju vidū. Kā liecina statistika: 2012. gadā 32% (vecumā no 15 līdz 64 g.) konstatēta adipozitāte, savukārt 18% iedzīvotāju – liekais svars (1). Darba mērķis ir: izvērtēt izmeklējumu parametru pielāgošanas iespējas pacientiem pie vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējuma pēc pacientu ķermeņa konstitūcijas. Pētniecības uzdevumi ir: veikt literatūras analīzi par vēdera dobuma anatomiju, konstitūcijas tipiem, analizēt literatūru par DT darbības principiem, veikt pētījumu par ķermeņa konstitūcijas nozīmi DT izmeklējumos, apkopot iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus. Izvirzīta hipotēze: balstoties uz pacientu ķermeņa konstitūcijas tipu ir iespējams veikt izmeklējuma parametru pielāgošanu dozas samazināšanas un attēla kvalitātes uzlabošanas nolūkā, kas ir arī apstiprinājusies. Pētniecības instruments: uzskaites tabula. Pētniecības metode – kvalitatīvā retrospektīvā pētījuma metode.

Bachelor thesis - abdominal CT exam parameter adjustment in patients after the patients body constitution. Topicality is overweight and obesity incidence of Latvian population. As shown by statistics: in 2012, 32% (between the ages of 15 to 64 g.) Found in obesity, while 18% of the population - excess weight (1). The aim is: parameter examinations to assess adaptation options for patients with abdominal CT examination of patients body constitution. Research objectives are: to make an analysis of the literature abdominal anatomy, constitution types, analyze the literature on CT operating principles, undertake a study of the body remains true CT examinations, collect the results, draw conclusions. Hypothesis: based on patient body constitution types is possible to perform the examination parameter adjustment dose reduction and image quality in order to improve, which is also confirmed. Research instruments: accounting table. Research method - qualitative retrospective study method.
Adjustment of parameters in computed tomography examinations for abdomen according to constitution of patient
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; ķermeņa konstitūcija; adipozitāte; computed tomography; body constitution