Rīgas nozīme Krievijas impērijas aizsardzības sistēmā 1812.gada karā - Čerpinska, Anita (Latvijas Universitāte, 2010)
Anotācija Promocijas darba „Rīgas nozīme Krievijas impērijas aizsardzības sistēmā 1812. gada karā” mērķis ir izpētīt Rīgas nozīmi Krievijas impērijas aizsardzības sistēmā 1812. gada karā. Pirmajā nodaļā hronoloģiski aplūkots laika periods no 1810. gada pavasara līdz 1812. gada vasarai, t. i., Krievijas impērijas sagatavošana karam. Tajā atspoguļoti Krievijas Kara ministrijas izstrādātie robežas nostiprināšanas un valsts aizsardzības plāni un Rīgas vieta tajos, kā arī parādītas plānu korekcijas, mainoties starptautiskajiem apstākļiem un pieskaņojoties valsts iekšējām iespējām nodrošināt robežas aizsardzību. Otrajā nodaļā hronoloģiski aplūkots laika posms no 1812. gada jūnija vidus līdz septembra sākumam. Nodaļā parādīti četri Napoleona karaspēka veiktie manevri un Krievijas karaspēka pretdarbība, atklāti Napoleona plāni saistībā ar Baltijas guberņām, to realizācija un korekcijas kara kopējās attīstības kontekstā, kā arī atspoguļota Rīgā izvietoto Krievijas karaspēka daļu pretdarbība pretiniekam, kas kopumā atklāj Rīgas nozīmi 1812. gada kara pirmajā posmā. Trešā nodaļa aptver laika periodu no 1812. gada septembra līdz decembrim. Tajā aplūkots Krievijas Kara ministrijas izstrādātais pretinieka ielenkšanas plāns un Rīgas vieta tajā, parādīta plāna realizācijas gaita visā karadarbības teātrī un pie Rīgas, parādot Rīgas nozīmi 1812. gada otrajā posmā.

Annotation The purpose of the promotion thesis „The Role of Riga in the Defence System of the Russian Empire in the War of 1812” is to study the role of Riga in the defence system of the Russian Empire in the War of 1812. The first chapter deals with the time period from spring 1810 to summer 1812, namely, preparing the Russian Empire for the War. It introduces the plans for securing the border and the state defence plans developed by the Russian War Ministry, the role of Riga in these plans as well as adjustment of the plans dictated by the changes in the international situation and by the internal possibilities to ensure protection of the border. The second chapter provides chronological report of the time period from the middle of June to the beginning of September of 1812. It describes the four manoeuvres of the Napoleon’s Army and the counteraction of the Russian Army, presents Napoleon’s plans regarding the Baltic provinces and the implementation and adjustment of these plans in the context of the War, and shows the counteraction of the bodies of the Russian Army dislocated in Riga, all of the above illustrating the role of Riga in the first part of the War of 1812. The third chapter covers the time period from September to December of 1812. It deals with the enemy siege plan developed by the Russian War Ministry and the role of Riga in it and depicts the implementation of the plan both in the whole theatre and at Riga, thus showing the role of Riga in the second part of the War of 1812.
The Role of Riga in the Defence System of the Russian Empire in the War of 1812
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture; Vēsture, filozofija