Izdegšanas sindroma cēloņi aptieku darbiniekiem un veselības veicināšanas pasākumi - Hlomova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pēdējo gadu laikā pieaug to arodslimību skaits, kuras saistītas ar riskiem darbā, tai skaitā psihoemocionālajiem. Šo risku negatīvo ietekmi uz darbiniekiem veicināja arī Covid-19 pandēmija. Izdegšanas sindroms ir iekļauts arī slimību klasifikatorā kā arodslimība. Maģistra darba mērķis ir izpētīt izdegšanas sindroma cēloņus aptiekās nodarbinātajiem un izstrādāt veselības veicināšanas pasākumus. Pētījuma rezultāti uzrāda, ka aptieku darbiniekiem izdegšanas sindroma cēloņi pamatā ir paaugstināta fiziskā slodze un psihoemocionālā spriedze darbā, par ko liecina aptaujas rezultāti, farmaceitu subjektīvais vērtējums pēc Borga skalas un darba spriedzes (stresa) indeksa noteikšanas rezultāti. Tāpēc tika izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi, kas vērsti uz izdegšanas darbā cēloņu novēršanu.

Occupational diseases linked to risks at work, including psycho-emotional ones, have been on the rise in recent years. The negative impact of these risks on workers was also contributed to by the Covid-19 pandemic. Burnout syndrome is also included in the classification of diseases as an occupational disease. The aim of this master thesis is to investigate the causes of burnout syndrome in pharmacy workers and to develop health promotion measures. The results of the study show that the causes of burnout syndrome in pharmacy workers are mainly increased physical workload and psycho-emotional stress at work, as evidenced by the results of the questionnaire, pharmacists' subjective ratings on the Borg scale and the results of the job strain (stress) index. Therefore, health promotion measures were developed to address the causes of burnout at work.
Causes of burnout syndrome for pharmacy workers and health promotion measures
Keywords: Farmācija; izdegšanas cēloņi; aptieku darbinieki; fiziskā slodze; psihoemocionālā spriedze