Ezeru Acrocephalus scirpaceus un ceru ķauķa A. schoenobaenus rudens migrācija Papē 1986.-1990. un 2007.-2010. gadā - Briedis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā analizēti dati par ceru un ezeru ķauķu rudens migrāciju Papes ezerā no 1986. līdz 1990. un no 2007. līdz 2010. gadam. Pētījumu periods ik gadu bija no 16. jūlija līdz 31. augustam. No 1986. līdz 1990. gadam tika apgredzenoti 4811 ceru ķauķi un 3800 ezeru ķauķi. No 2007. līdz 2010. gadam tika apgredzenoti 1175 ceru un 1606 ezeru ķauķi. Konstatēts, ka ceru ķauķis migrāciju Papē veic agrāk par ezeru ķauķi. Turklāt abu sugu vecie putni aizlido agrāk par jaunajiem. Salīdzinot abus izpētes periodus, netika konstatētas izmaiņas ceru un ezeru ķauķu fenoloģijā. Konstatēts būtisks abu sugu ligzdojošās populācijas samazinājums, kamēr ligzdošanas sekmes nav būtiski mainījušās. Tas norāda, ka ligzdojošā populācija visticamāk samazinājusies sliktās veco putnu izdzīvotības dēļ. Ezeru ķauķim starp abiem izpētes periodiem konstatētas izmaiņas migrācijas gaitā, īpatņu spārna vidējā garumā un migrācijas secībā īpatņiem ar dažādu spārna garumu. Tas norāda uz izmaiņām ezeru ķauķa migrācijas stratēģijā attiecībā pret Papes ezera izmantošanu kā atpūtas un barošanās vietu migrāciju laikā. Ceru ķauķim šie rādītāji nav mainījušies vai mainījušies nebūtiski. Atslēgas vārdi: ceru ķauķis, ezeru ķauķis, migrācijas stratēģija, fenoloģija, Acrocephalus.

Ringing data of Sedge and Reed Warblers at Lake Pape from 1986–1990 and 2007– 2010 were analyzed in this study. Field work lasted from July 16 until August 31 each year. 4811 Sedge Warblers and 3800 Reed Warblers were ringed in 1986–1990 and, respectively, 1175 Sedge and 1606 Reed Warblers were ringed in 2007–2010. Sedge Warbler migration at Lake Pape appears earlier in the season as for Reed Warbler. Adult birds migrate earlier than young ones for both species. Changes in Reed Warbler and Sedge Warbler phenology among both periods of field study were not observed. Significant decrease of breeding population size for both species was observed while significant changes in productivity did not appear. It leads to the conclusion, that decrease of a breeding population size might be explained by poor survival of adult birds. Comparing both periods of field work significant differences of migration pattern, average wing-length and migration timing for birds with different wing-length for Reed Warbler were observed. It shows changes of Reed Warbler’s migration strategy in usage of Lake Pape as a stopover site during migration. No significant differences were observed for Sedge Warbler. Key words: Sedge Warbler, Reed Warbler, migration strategy, phenology, Acrocephalus.
Autumn Migration of Reed Acrocephalus scirpaceus and Sedge Warbler A. schoenobaenus from 1986 to 1990 and from 2007 to 2010 at Lake Pape, Latvia
Keywords: Bioloģija