No augu izcelsmes pārtikas produktiem izolētu Yersinia enterocolitica ģenētiskā daudzveidība un virulences potenciāls - Kiseļova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2022)
Yersinia enterocolitica ir ievērojams pārtikas patogēns ar lielu ģenētisko daudzveidību. Virulences gēnu noteikšana celmiem no daudzveidīgiem avotiem var palīdzēt izvērtēt jersiniozes riskus sabiedrības veselībai. Darba mērķis bija raksturot no augu valsts izcelsmes produktiem iegūto Y. enterocolitica izolātu virulences potenciālu un ģenētisko daudzveidību, veicot pilna genoma sekvenēšanu. Darbā iekļauti 66 celmi no svaigiem dārzeņiem un salātiem. Iegūtās sekvencēs konstatēja ail (4,6%), inv (95,4%) un ystB (98,5%) virulences gēnu klātbūtni. Visi izpētītie Y. enterocolitica izolāti pieder pie nosacīti nepatogēna biotipa 1A. Izmantojot cgMLST, noteikts, ka izolāti nav ģenētiski saistīti savā starpā.

Yersinia enterocolitica is a considerable food pathogen with great genetic diversity. Determination of virulence genes for strains from various sources may help evaluate the risk of yersiniosis for public health. The aim of the study was to describe virulence potential and genetic diversity of isolates from plant-based foods by performing whole genome sequencing. 66 strains from fresh vegetables and salads are included in the study. ail (4,6%), inv (95,4%) un ystB (98,5%) virulence genes were found in obtained sequences. All studied Y. enterocolitica strains belong to relatively non-pathogenic biotype 1A. Using cgMLST it was determined that isolates are not genetically connected with each other.
Genetic diversity and virulence potential of Yersinia enterocolitica isolated from plant-based foods
Keywords: Bioloģija; Yersinia enterocolitica; virulences potenciāls; pārtikas drošība; augu valsts izcelsmes pārtika; pilna genoma sekvenēšana