Klimatisko faktoru ietekme uz Eiropas dižskābarža (Fagus sylvatica L.) radiālo augšanu Sķēdes novadā - Sabule, Ilze (Latvijas Universitāte, 2009)
Eiropas dižskābardis ir lapu koku suga, kam raksturīga augsta jutība uz klimatiskajām pārmaiņām augšanas vietā. Darba mērķis ir noskaidrot kādi klimatiskie faktori būtiski ietekmē Eiropas dižskābarža radiālo augšanu Latvijā. Darbā izvirzīta hipotēze, ka klimatiskie faktori (nokrišņu daudzums, gaisa temperatūra) ietekmē dižskābaržu stumbra radiālo augšanu Šķēdes mežu novadā. Pētījumā tika ievākti gadskārtu paraugi, izmantojot Preslera svārpstu. Iegūtās gadskārtu rindas šķērsdatēja, klimatisko saistību analīzei izveidoja gadskārtu hronoloģiju. Hronoloģiju izmantoja korelācijas analīzei, lai noskaidrotu saistības ar klimatiskajiem faktoriem. Noteica arī zīmīgos gadus, kurus vēlāk salīdzināja ar klimatiskajiem faktoriem (nokrišņu daudzums, gaisa temperatūra). Nokrišņu daudzums aprīlī un vasarā ir nozīmīgākais klimatiskais faktors, kas ietekmē dižskābaržu radiālo augšanu Latvijā. Aprīlī nokrišņu ietekme ir negatīva, kas, iespējams, saistīta ar nevienmērīgu sniega segas kušanu. Savukārt vasarā (jūnijs, jūlijs) veidojas lielāks radiālais pieaugums, jo nokrišņu daudzums kompensē iztvaikošanas rezultātā radušos ūdens deficītu augsnē un transpirācijas rezultātā radušos ūdens trūkumu koksnē. Pētījumu vietā augošajiem dižskābaržiem 41 gads bijuši zīmīgi. Tie saistās ar augstākām vidējām gaisa temperatūrām un nokrišņu daudzumu nekā iepriekšējos gados. Darbs izstrādāts 2009. gadā Rīgā, LU Bioloģijas fakultātes Botānikas un Ekoloģijas katedrā. Atslēgas vārdi: Eiropas dižskābardis, klimatiskie faktori, radiālā augšana, Šķēdes mežu novads.

European beech is a leaf tree species, which features by high sensitivity on climate change in place of growth. The aim of this work is to determinate the climatic factors that influence the radial growth of European beech in Latvia. Hypothesis of this work is that climatic factors (precipitation sum, air temperature) influence radial growth of beech stem in Šķēde forest district. In sampling site tree-ring samples were taken using increment borer. Tree-ring series were measured and cross-dated. Chronology was made to perform correlation analysis for analysis of climatic factors. Pointer-years were calculated and compared with climatic factors (precipitation sum, air temperature). Precipitation sum of April and summer was found to be the main climatic factor, which influence beech radial growth in Latvia. April precipitation sum influences negative, what possibly is related to irregular snow pack accumulation. In summer (June, July) there are wider tree-rings because precipitation sum recompense soil and stem water deficit in result of transpiration. There are 41 pointer years for beech growing in sampling-site. They are explained by higher average air temperatures and precipitation sum than previous years. The work was done in the University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Botany and Ecology during year 2009. Key words: European beech, climatic factors, radial growth, Šķēde forest district.
Influence of climatic factors on the radial growth of European beech (Fagus sylvatica L.) in Šķēde district
Keywords: Bioloģija