Plaušu artērijas trombembolijas diagnostisko kritēriju izvērtēšana - Koļesņikova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2013)
Plaušu artēriju trombembolija (PATE) ir relatīvi bieži sastopams kardiovaskulārs kritisks stāvoklis. Situācijā, kad tiek okludēta pulmonālās artērijas gultne, var attīstīties akūta dzīvībai bīstama, bet potenciāli atgriezeniska labā kambara mazspēja. Akūta PATE skar aptuveni 69 personas no 100,000 indivīdiem, raksta Gupta R. et al. 2009. Izvērtējot un salīdzinot šos datus pēc vairāk kā 30 gadiem, mortalitātes rādītāji no PATE joprojām saglabājas augsti. PATE joprojām ir grūti diagnosticējama, neskatoties uz mūsdienu medicīnas tehnoloģijas attīstību, dēļ nespecifiskiem klīniskiem simptomiem. Neārstētas PATE gadījumā mirstība ir apmēram 30%. Pētījuma mērķis ir izvērtēt klīnisko, laboratorisko un instrumentālo izmeklējumu pielietojamību plaušu artēriju trombembolijas diagnostikā. Prospektīvā pētījumā tika iekļauts 171 pacients, kuram stacionēšanas brīdī laika periodā 2010. gada janvāra līdz 2011. gada decembrim kā primāra diagnoze bija PATE. Darba gaitā iegūtie dati uzrādīja, ka biežākais simptoms PATE gadījumā bija elpas trūkums – 40 %. Viens no nozīmīgākajiem plaušu artērijas trombembolijas laboratoriskajiem izmeklējumiem diagnostikas kritērijiem ir D – dimeru tests, kurš 97,8 % gadījumos bija pozitīvs. Kā viens no nozīmīgākajiem izmeklējumiem PATE diagnozes apstiprināšanai bija plaušu datortomogrāfijas angiogrāfija – 95 % gadījumu. Pētījuma laikā PATE diagnostika tika analizēta no ierakstiem un laboratoriskiem datiem.

Pulmonary artery thromboembolism (PE) is a relatively frequent cardiovascular critical condition in which the lumen of the pulmonary artery is narrowed. It results in an acute life-threatening situation but potentially reversible right ventricular dysfunction. Acute PE affects approximately 69 people out of 100,000 individuals, written by Gupta R. et al., 2009. From evaluating and comparing the data after more than 30 years, mortality rate from PE remains high. PE is still difficult to diagnose despite of modern medical technology development, due to non-specific clinical symptoms. In the case of untreated PE, mortality is about 30%. The purpose of the research is to evaluate the clinical, laboratory, and instrumental tests applicability of the diagnosis of pulmonary arterial thromboembolism. The prospective research includes 171 patients who at the time of hospitalization from the period of January 2010 until December 2011 were primarily diagnosed PE. In the process of the research, the obtained data showed that the most frequent symptom in PE case was dyspnea – 40%. One of the most significant pulmonary embolism laboratory tests for diagnostic criteria is D – dimer test, which in 97,8% of cases were positive. As one of the most important test for conformation of PE diagnosis was pulmonary computer angiography in 95% of cases. During the research, PE diagnostics was analyzed from the records and laboratory data.
Diagnostical criteria evaluation of Pulmonary arterial thromboembolism
Keywords: Medicīna