Talsu un Padures pilskalna keramika - Šulte, Alise (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Talsu un Padures pilskalna keramika” mērķis ir analizēt Talsu un Padures-Beltu pilskalnu izrakumos iegūto keramikas materiālu. Arheoloģiskās keramikas analīze ir nepieciešama, lai labāk izprastu seno kultūru saimnieciskās dzīves procesus. Šī analīze dod informāciju par divu dažādu Latvijas rietumu daļas pilskalnu keramikas kolekcijām. Tēma hronoloģiski atspoguļo pilskalnu apdzīvotības laiku, kas sniedzās no vēlā bronzas līdz vēlajam dzelzs laikmetam. Bakalaura darbā ir aprakstīts pilskalnos atrasto keramikas tipu trauku formas, izmēri, pielietojums un citas pazīmes. Salīdzināts tiek abu pilskalnu keramikas materiāls vēlajā dzelzs laikmetā. Darbs ir balstīts uz pilskalnu izrakumos iegūtās keramikas, LNVM dokumentācija par apskatītajiem pilskalniem, citu autoru monogrāfijām un rakstiem par arheoloģisko keramiku.

The aim of bachelor work „The pottery of Talsi and Padure hill forts” is to analyze the ceramic material of the archaeological excavations in Talsi and Padure-Belt hill forts to obtain information about these pottery collections in Western Latvia. The analysis of archaeological ceramic is needed to better understand the every-day life of the ancient cultures. Study of this collections will allow us to gain information about two different hill fort ceramic materials. The work reflects chronological period when the mounds were occupied, which is from the late bronze till late iron age. The bachelor work describes the different shapes, sizes usage and other features of the hill fort pottery. The bachelor work is based on excavated ceramic material, excavation documentation and books and articles on archaeological pottery.
Talsi and Padure hillside ceramics
Keywords: Vēsture