Publisko kapitālsabiedrību konkurētspējas ierobežojumi (uz publisku tirgu piemēra). - Petrova, Renāta (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma ir “Publiskas personas kapitālsabiedrības konkurētspējas ierobežojumi uz publisku tirgu piemēra”. Darba mērķis ir izpētīt uz publisku personu dibinātu kapitālsabiedrību attiecināmos normatīvos aktus un izvērtēt to radītos konkurētspējas ierobežojumus uz publisko tirgu piemēra. Spēkā esošie normatīvie akti nosaka, ka publiska persona savu funkciju efektīvai izpildei var dibināt kapitālsabiedrību, vienlaicīgi nosakot virkni ierobežojumu šādas kapitālsabiedrības darbībā. Neveicot padziļinātu izpēti, likumdevēja mērķis ir saprotams – nodrošināt efektīvu savu funkciju izpildi, iespējami mazinot publisku personu kapitālsabiedrību ietekmi uz brīvo tirgu. Normatīvo aktu ierobežojumi ir noteikti, pieņemot, ka publiskas personas kapitālsabiedrībai ir pieejami aktīvi, kas nav pieejami privātām kapitālsabiedrībām, tādējādi, neierobežojot publiskas personas kapitālsabiedrības darbību, tām būtu konkurētspējas priekšrocības pret privātām kapitālsabiedrībām. likumdevējs nav izvērtējis publisku personu dibinātu kapitālsabiedrību iespējamās atšķirības vai konkrētus darbības aspektus, un pieņemto normatīvo aktu ierobežojumu samērīgumu uz publiskas personas kapitālsabiedrības konkurētspēju. Praksē pastāv publisku personu dibinātas kapitālsabiedrības – publisku tirgu teritoriju apsaimniekotāji, kas nesaņem publisku finansējumu vai kādu citu publiskas personas sniegtu atbalstu, kas veidotu šādu publisku personu kapitālsabiedrību konkurētspējas priekšrocības, vienlaicīgi tām ir jāspēj konkurēt brīvā tirgus apstākļos, ievērojot normatīvos aktus, kas būtiski ietekmē šādu kapitālsabiedrību rīcībspēju. Darba noslēgumā autore ir izstrādājusi secinājumus un priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem ar mērķi nodrošināt konkurences neitralitāti un godīgu konkurenci starp publiskā un privātā sektora kapitālsabiedrībām.

The topic of the Master Thesis is "Restrictions on the competitiveness of a public corporation on the example of the public market". The aim of the work is to study the regulatory enactments applicable to capital companies established by public persons and to evaluate the restrictions of competitiveness created by them on the example of public markets. The current regulatory enactments stipulate that a public person may establish a capital company for the effective performance of its functions, at the same time imposing a number of restrictions on the activities of such a capital company. Without conducting in-depth research, the aim of the legislator is understandable - to ensure the effective performance of its functions, possibly reducing the influence of public corporations on the free market. The restrictions of regulatory enactments are determined on the assumption that a public corporation has assets that are not available to private corporations, thus, without restricting the activities of a public corporation, they would have a competitive advantage over private corporations. the legislator has not assessed the possible differences or specific aspects of the activities of capital companies established by public persons, and the proportionality of the restrictions of the adopted regulatory enactments to the competitiveness of the capital company of a public person. In practice, there are capital companies set up by public entities – for example managers of public market areas that do not receive public funding or any other public support that would create a competitive advantage for such public corporations, while being able to compete in a free market environment. capacity of capital companies.
Restrictions on the competitiveness of public corporations (on the example of public markets).
Keywords: Tiesību zinātne; publiskas personas dibināta kapitālsabiedrība; konkurences tiesības; konkurences neitralitāte; publiskie tirgi