Andra Kalnozola romāns “Kalendārs mani sauc”: tematika, poētika, recepcija - Oliņa, Līna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījums “Andra Kalnozola romāns “Kalendārs mani sauc”: tematika, poētika, recepcija” ir mēģinājums atklāt romāna tēmas, poētiskos paņēmienus un vēlāk iegūtos rezultātus salīdzināt ar Mārtiņa Eihes interpretāciju, veidojot izrādi “Kalendārs mani sauc”. Darba pētnieciskā interese ir saistīta ar jaunāko latviešu literatūru un tajā atspoguļoto gastropoētisko elementu nozīmi un pienesumu literārajam tekstam. Lai gūtu plašāku redzējumu par romāna poētiku un tematiku, tiek izpētīts, ko par šiem aspektiem raksta lietuviešu un latviešu literatūras kritiķi. Romāna analīze iedalīta vairākās daļās – sākumā tiek atklātas galvenās ar gastropoētiku saistītās tēmas, pēcāk tiek pētīta teksta poētika. Lai atklātu Mārtiņa Eihes interpretāciju, tiek analizētas vairākas kritikas par izrādi. Pēcāk izdarīti secinājumi par romāna un izrādes mijiedarbi.

The study “Novel by Andris Kalnozols “Kalendārs mani sauc”: themes, poetics, recepcion” is an attempt to discover the novel's themes, poetic techniques and to compare the results with Mārtiņš Eihe's interpretation in his play “Kalendārs mani sauc”. The research interest of the study is related to the recent Latvian literature and the significance and contribution of gastropoetic elements. In order to gain a broader perspective, the study examines some critiques by Lithuanian and Latvian literary critics. The analysis of the novel begins with an examination of the main themes related to gastropoetics, followed by an analysis of the poetics of the text. In order to reveal Martins Eihe's interpretation, several critiques of the play are analysed. Conclusions are then drawn about the interaction between the novel and the performance.
Novel by Andris Kalnozols “Kalendārs mani sauc”: themes, poetics, reception
Keywords: Filoloģija; gastropoētika; literatūras kritika; romāna dramatizējums; teksta analīze; interpetācija