Sevis pieklusināšanas uzvedības saistība ar vientulības izjūtu romantiskās attiecībās iesaistītiem jauniešiem - Priede, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp sevis pieklusināšanas uzvedību un vientulības izjūtu. Kā arī atbildēt uz diviem pētījuma jautājumiem, kā saistīta sevis pieklusināšanas uzvedība ar vientulības izjūtu jauniešiem, kuri ir iesaistīti romantiskās attiecībās un jauniešiem, kuri nav iesaistīti romantiskās attiecībās, vai pastāv atšķirības sevis pieklusināšanā saistībā ar vientulības izjūtu sievietēm un vīriešiem. Pētījuma izlasi veidoja 120 jaunieši, no kuriem 30 sievietes un 30 vīrieši ir iesaistījušies romantiskās attiecībās, 30 sievietes un 30 vīrieši nav iesaistījušies romantiskās attiecībās. Grupas tika pielīdzinātas pēc jauniešu vecuma un dzimuma - jauniešu vidējais vecums – 19,5 gadi. Sevis pieklusināšanas līmeņu noteikšanai tika izmantota Sevis pieklusināšanas skala (Jack,D. 1992) un vientulības līmeņu noteikšanai tika izmantota Vientulības līmeņa noteikšanas aptauja (Russell, D.W. 1996). Pētījuma rezultāti parāda, ka starp jauniešiem kuri ir iesaistīti romantiskās attiecībās un jauniešiem kuri nav iesaistīti romantiskās attiecībās nav būtisku atšķirību saistībā ar sevis pieklusinošu uzvedību un vientulības izjūtu, tāpat arī nav vērojamas dzimumu starpā. Gan sievietes, gan vīrieši vienlīdz daudz izmanto sevis pieklusinošo uzvedību un līdz ar to arī jūtas vientuļāki Atslēgas vārdi: sevis pieklusināšana, vientulība, jaunieši, romantiskas attiecības.

Bachelor aim was to clarify is there significant correlations between self-silencing and loneliness. Also give answers to two study questions, how connected young adults who have romantic relationships and young adults who didn`t have romantic relationships connection to self silencing with loneliness, is there gender differences between self-silencing and loneliness. Study selection was composed of 120 young adults, 30 women and 30 men have romantic relationships and 30 women and men didn`t have romantic relationships. The groups was compare to young adults age and gender - young adults middle age – 19.5 years. Silencing the Self Scale used to determine self- silencing levels and UCLA Loneliness Scale, Version 3 used to determine loneliness levels. Study results show that there no significant differences between young adults who have romantic relationships and young adults who didn`t have romantic relationships connection to self-silencing and loneliness levels. Also there no significant differences between gender connection to self-silencing and loneliness. Key words: self-silencing, loneliness, young adults, romantic relationships
Self-Silencing correlates with loneliness in young adults intimate relationships
Keywords: Psiholoģija