Open Access iniciatīvas Latvijas Universitātē un Latvijā - Gudakovska, Iveta; Rampāne, Ilga; Ranka, Sandra (Latvijas Universitātes Bibliotēka, 2014)
Rakstā aplūkota Open Access kustība kā iespēja publicēties bez finansiāliem, tiesiskiem vai tehniskiem ierobežojumiem. Autori raksturo Open Access kustības attīstību Latvijā no 2009. līdz 2013. gadam. Šajā laika posmā Latvijas Universitātes Bibliotēka devusi lielu ieguldījumu zinātnieku informēšanā par Open Access iniciatīvām, organizējot lekcijas, diskusijas, sniedzot konsultācijas un sagatavojot informatīvos materiālus. Pēc LU Bibliotēkas iniciatīvas tika izveidots institucionālais LU e-resursu repozitārijs kas ir kā pilotprojekts turpmākajai repozitāriju izveidei un attīstībai Latvijā. Latvijā arī turpmāk nepieciešams attīstīt zinātnisko publikāciju un pētniecības datu saglabāšanu un pieejamību brīvpieejā.
Open Access initiative in the University of Latvia and Republic of Latvia
Keywords: Institucionālie repozitāriji; Latvijas Universitātes Bibliotēka; Open Access; Elektroniskās zinātniskās publikācijas; Pētniecības dati