Lubāna ledus loba veidotās reljefa formas Jersikas līdzenumā - Šulcs, Ralfs (Latvijas Universitāte, 2022)
Šulcs. R., 2022. Lubāna ledus loba veidotās reljefa formas Jersikas līdzenumā. Rīga, Latvijas Universitāte, 53 lpp. Bakalaura darbā tika pētītas Jersikas līdzenumā sastopamās ledāja reljefa formas. Darba mērķis ir identificēt un raksturot Lubāna ledus loba veidoto reljefa formu izvietojumu, morfoloģiju, iekšējo uzbūvi, ģenēzi un saprast to saistību ar ledus loba uzvirzīšanās un atkāpšanās gaitu. Ledāja reljefa formas tika identificētas un nokartētas, izmantojot augstas izšķirtspējas digitālo reljefa modeli. Lauka darbos tika pētīti teritorijā esošie atsegumi un veikti urbumi ledāja veidotajās reljefa formās. Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj interpretēt Lubāna ledus loba dinamiku un zemledāja apstākļus.

Šulcs. R., 2022. Landforms of the Lubāns Ice Lobe in the Jersika Plain. Riga, University of Latvia, 53 pp. This bachelor thesis examines glacial landfroms in the Jersika Plain. The aim of this work was to identify and characterise the arragement, morphology, internal structure and genesis of the landforms created by the Lubāns ice lobe, and to understand their relation with the advance and retreat of the ice lobe. Glacial landforms were identified and mapped using high resolution digital elevation model. During the field-work, sediment descriptions were done at outcrops and boreholes located in glacial landforms. The obtained results allow to interpret the dynamics of the Lubāns ice lobe dinamic and subglacial conditions.
Landforms of the Lubāns ice lobe in the Jersika plain
Keywords: Ģeoloģija; Jersikas līdzenums; morfoloģija; drumlini; plaisu aizpildījuma grēdas; lielizmēra glaciālie lineamenti