Tiešo nodokļu ieņēmumi valsts budžetā - Bronzova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2016)
Nodokļu sistēmai ir veltīta būtiskāka loma valsts ekonomikā, jo tieši no nodokļu ieņēmu-miem veidojas valsts budžets. Nodokļu ieņēmumu apmērs valsts budžetā ir atkarīgs no iz-vēlētas nodokļu politikas. Bakalaura darbā tiek apskatīti ieņēmumi no tiešiem nodokļiem Eiropas Savienībā: Baltijas valsti un citi trīs ES dalībvalsti, kas no ekonomiska viedokļa ir labāk attīstīti. Galvenā problēma ir izvēlēties tādu nodokļu politiku, kas varētu padarīt lab-klājigāku ekonomisko situāciju valstī. Pētījuma galvenie rezultāti parāda kādā mērā atšķiras divu grupu nodokļa ieņēmumu līme-nis valsts budžetos un cik būtiski tas ir atkarīgs no izvēlētas valsts nodokļu politikas. Visās analizētās valstīs ir ES dalībvalstis, tāpēc tām ir kopējais mērķis - izveidot vienotu Ei-ropas tirgu, konkurētspējīgu pasaules mērogā, nodrošinot vienlīdzīgus nosacījumus visiem pārrobežu tirdzniecības vienībām. Lai to panāktu, ES pilnīgi likvidē iekšējās muitas barje-ras, aizliegt kvalitatīvus ierobežojumus importam, ierobežo valsts palīdzību vietējiem ražo-tājiem.

Tax system has been devoted a significant role in economics, since the state budget is formed of tax earnings. The amount of tax earnings depends upon a chosen fiscal policy. This study has investigated direct tax earnings in Europe, in Baltic states particularly and three other EU countries, which are considered to be more economically developed. The main issue lies in the choice of correct tax policy, which is an important tool in manage-ment of an economy and can make an economy more prosperous. The main results show to what extent these two groups of countries differ in the level of tax revenues in the government budget and the importance of choosing the right tax policy. All the countries considered are members of the EU, thus they have a common ob-jective - to create a single European market, which would be competitive at the world lev-el, providing equal conditions for all transboundary trading points. For that reason there are no custom barriers within the EU, import quotes and taxes are restricted and the aid provided to domestic producers is limited.
Direct tax revenue to the state budget
Keywords: Ekonomika; VSAOI - valsts sociālas apdrošināšanas obligatas iemaksas; UIN - uzņēmuma ienākuma nodoklis; IIN - iedzivotāju ienākuma nodoklis; ES - Eiropas savienība