Nagļu izloksnes apraksts - Tropa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
„Nagļu izloksnes apraksts“ Bakalaura darbā pētīta Nagļu izloksne, kas pieder augšzemnieku dialekta dziļajām nesēliskajām izloksnēm. Līdz šim plašāki pētījumi veikti par Gaigalavas un Varakļānu izloksnēm, kuru apgabalā atrodas Nagļu pagasta teritorija, Nagļu izloksne atsevišķi aplūkota nav. Bakalaura darba mērķis ir aprakstīt Nagļu izloksni, tās atšķirības no literārās valodas un līdzību un atšķirības no citām augšzemnieku dialekta dziļajām nesēliskajām izloksnēm. Bakalaura darbs sastāv no septiņām nodaļām, kurās sniegtas ziņas par Nagļu pagastu, izloksni, teicējiem, kā arī aprakstīta izloksnes fonētika, morfoloģija un leksika. Izloksnes ieraksti veikti 2010. gadā. Darba pielikumā pievienota Nagļu apkārtnes karte 1917. gadā, izloksnes teksti fonētiskā transkripcijā un audioierakstā, ierakstu anotācija. Atslēgvārdi: Nagļi, augšzemnieku dialekts, izloksne, apraksts

„Description of Subdialect of Nagļi“ This thesis discusses the subdialect of Nagļi, which is one of the deep non Selonias subdialects belonging to dialect of the Eastern part of Latvia. So far, extensive studies have been conducted on subdialects of Gaigalava and Varakļāni, in which area is located Nagļu parish area, subdialect of Nagļiis not separately discussed. The goal of the Bachelor Thesis is to describe the subdialect of Nagļi, its differences from the standard Latvian and similarity and differences from the other deep non Selonias subdialects belonging to dialect of the Eastern part of Latvia. Thesis consists of seven chapters, providing information on parish of Nagļi, subdialect, speakers, and describes the dialect phonetics, morphology and vocabulary. Dialectal entries has made 2010th year. The appendix contains the map of the area of Nagļi 1917th year, dialectical the phonetic transcription of dialectal speeches and the audio, record annotation. Key words: Nagļi, dialect of the Eastern part of Latvia, subdialect, description
Description of Subdialect of Nagļi
Keywords: Filoloģija