No augsnes izolētu Mortierella ģints sēņu kultivēšanas optimizācija polinepiesātināto taukskābju iegūšanai - Bērziņa, Asja (Latvijas Universitāte, 2013)
Mortierella ģints sēnes ir zināmas kā efektīvas polinepiesātināto taukskābju ražotājas. Rūpnieciski nozīmīgākā ir arahidonskābe (ARA), kas tiek izmantota medicīnā, farmakoloģijā, kosmētikas ražošanā, pārtikas ražošanā un lauksaimniecībā. Darbā tika izmantoti Latvijas Mikroorganismu kultūru kolekcijas (MSCL) izolāti, kuri iegūti no skujkoku mežiem, apšu stādījumiem un lauksaimniecības augsnēm, kopā 11 sugu izolāti un 7 izolāti, kas nav identificēti līdz sugas līmenim. Tika iekļauts arī Umbelopsis ģints pārstāvis Umbelopsis ramanniana, kas agrāk piederēja pie Mortierella ģints. Atslēgas vārdi: Mortierella, Umbelopsis, polinepiesātinātās taukskābes, arahidonskābe.

Soil fungi from the genera Mortierella are known as effective producers of polyunsaturated fatty acids. Industrially the most important fatty acid is arachidonic acid (ARA) which is used in medicine, pharmacology, cosmetics, food industry and agriculture. Isolates from Microbial Strain Collection of Latvia (MSCL), which were obtained from coniferous forests, aspen stands and agricultural soils, were used in the course of the work. Overall 10 isolates and 7 isolates, which were not identified to specie level, were used. Representative of the genus Umbelopsis- Umbelopsis ramanniana, which earlier was considered to belong to the genus Mortierella, was used as well. Keywords: Mortierella, Umbelopsis, fatty acids, arachidonic acid.
Optimization of soil isolated genus Mortierella fungus cultivation for the acquistion of polyunsaturated fatty acids
Keywords: Bioloģija