Funkcionālo kustību novērtēšana U12 hokeja un basketbola audzēkņiem. - Mazurs-Mago, Linards (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba autors: Linards Mazurs-Mago Kvalifikācijas darba tēma: Funkcionālo kustību novērtēšana U12 hokeja un basketbola audzēkņiem. Kustības ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa ikvienam indivīdam un to pareiza mehānika ir cieši saistīta ar indivīda dzīves kvalitāti un sportista karjeru. Funkcionālās kustības ir iespējams izvērtēt, piemēram, ar funkcionālo kustību novērtēšanas metodi (turpmāk tekstā – FMS), (FMS – functional movement systems – starptautiski atzīts apzīmējums) kas ļauj izvērtēt indivīda kustību modeļus, kuri tieši ietekmē individuālo sniegumu sportā, veselīgu funkcionēšanu ikdienas dzīvē un palīdz samazināt traumu risku. Kvalifikācijas darba mērķis: veikt FMS testa rezultātu analīzi un salīdzināt U12 hokeja un basketbola audzēkņu funkcionāls kustības, izstrādāt vingrinājumu kompleksu un atkārtoti veikt FMS testu uz tiem pašiem audzēkņiem pēc 6 nedēļām, lai izvērtētu vingrinājumu efektivitāti. Pirmajā nodaļā - apkopota būtiskākā teorētiskā informācija par funkcionālajām kustībām, FMS testu, hokeja un basketbola specifikām un to salīdzinājumu, un funkcionālo kustību novērtēšanas testa vingrinājumiem un vērtēšanas kritērijiem Otrajā nodaļā – apkopoti darba autora iegūtie FMS testu dati, izstrādāti vingrinājumi un apkopoti darba autora iegūtie FMS testu dati - veikts pētījums. Apkopoti pētījuma rezultāti, izstrādātas diagrammas ar testu rezultātiem un aprakstiem, un veikta rezultātu analīze, pēc kuras izdarīti secinājumi par sporta veida specifikas ietekmi uz FMS testa rezultātiem.

Qualification thesis author: Linards Mazurs-Mago Qualification thesis topic: Functional movement systems for U12 hockey and basketball students. Movements are an integral part of everyday life for every individual and their proper mechanics are closely linked to an individual's quality of life and athlete's career. Functional movements can be evaluated, for example, by the functional movement screen method (FMS in folowing text), which enables the assessment of individual movement patterns directly affecting individual performance in sport, healthy functioning in everyday life and helps reduce the risk of injury. Qualification thesis goal: perform an analysis of the FMS test results and compare the functional movements of U12 hockey and basketball students, develop an exercise complex and rerun an FMS test on the same students after 6 weeks to evaluate the effectiveness of the exercises. In first section - summarised the the most relevant theoretical information on functional movements, FMS test, hockey and basketball specifications and their comparison, FMS test excercises and assessment criteria In second section – summarised the FMS test data obtained by the author of the work, developed complex of exercises and compiled the FMS test data obtained by the author of the work. The results of the study have been summarised, diagrams with test results and descriptions have been drawn up and an analysis of the results has been carried out, which has led to conclusions about the impact of sport specificity to FMS test restults.
Functional movement comparison between U12 hockey and basketball students.
Keywords: Sporta zinātne; funkcionālo kustību novērtēšana; metode; tests; analīze; specifika