Integrēta sistēma sintaktiski anotēta latviešu valodas teksta korpusa izveidei - Pretkalniņa, Lauma (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā aplūkota sintaktiski anotētu korpusu (treebank) izstrādes problemātika ar mērķi radīt stabilu tehnoloģisko pamatu sintaktiski anotēta latviešu valodas korpusa izstrādei. Darbā apskatīti klasiskie sintaktiskās analīzes (reprezentācijas) modeļi — vārdkopu struktūru un atkarību gramatikas — un SemTi-Kamola hibrīdais gramatikas modelis valodām ar relatīvi brīvu vārdu secību. Darbā analizēta pasaulē lielāko sintaktiski anotēto korpusu pieredze un formāti, īpašu uzmanību pievēršot vadošā atkarību pieejā balstītā korpusa — Prāgas atkarību korpusa (Prague Dependency Treebank — PDT) — vairāklīmeņu anotāciju struktūrai. Darbā izstrādāts SemTi-Kamola gramatikas modeļa paplašinājums, kas nodrošina sintaktiski neierobežotu teikumu anotēšanu. Izveidots PML (Prague Markup Language) profils SemTi-Kamols datu aprakstīšanai starptautiski atzītā mašīnlasāmā formā. Izstrādātais XML balstītais datu formāts ir integrēts ar SemTi-Kamola automātiskās sintaktiskās analīzes rīkiem un vizuālo kokveida datu struktūru redaktoru TrEd, kas ir izmantots PDT izveidē. Tādejādi ir radīts tehnoloģiskais un metodoloģiskais pamats latviešu valodas sintaktiski anotēta korpusa radīšanai — vide (integrētu rīku un formātu kopums), kas ļauj tekstus formāli anotēt atbilstoši SemTi-Kamols modelim, bet neprasa specifiskas tehnoloģiju zināšanas no lietotāja (valodnieka). Izstrādātā vide tiek sekmīgi pielietota praksē — izveidotas anotācijas apmēram 200 teikumiem.

The problem of developing syntactically annotated text corpus (treebank) is considered in this work. The aim of this work is to develop a sound technological base for developing Latvian Treebank. General approaches of the syntactic analysis are described — the phrase structure approach and the dependency approach. The SemTi-Kamols hybrid dependency based grammar for languages with rather free word order is also described. The experience of world’s largest treebanks, particularly Prague Dependency Treebank (PDT) and its multi-level annotation structure, is analysed as well. An extension of the SemTi-Kamols model has been developed to cover syntactically unrestricted sentences of Latvian language. A PML (Prague Markup Language) profile for displaying SemTi-Kamols data in the internationally acknowledged machine-readable form has been developed. This XML based format is integrated with SemTi-Kamols parser and visual tree editor TrEd originally developed for PDT. The main result of this work is the technological and methodological base for creating Latvian Treebank — a framework consisting of integrated tools and formats that allows to annotate treebank data accordingly to the SemTi-Kamols model without requiring deep technological knowledge from the end-user (linguist). Approximately 200 sentences have been annotated using the developed framework.
An integrated system for the development of Latvian Treebank
Keywords: Datorzinātne