Listeria monocytogenes izplatība auksti kūpinātās zivīs derīguma termiņa ietvaros - Bērziņa, Krista (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba praktiskā daļa izstrādāta Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā „BIOR”. Darba mērķis bija novērtēt Listeria monocytogenes izplatību auksti kūpinātu (a/k) zivju produktos to derīguma termiņa ietvaros¬. Lai izvērtētu risku, kāds varētu rasties lietojot šos pārtikas produktus, tika noteikta L. monocytogenes klātbūtne un skaits (KVV/g). Darba gaitā tika iegādāti 37 dažādi a/k zivju produkti, no katra zivju produkta pērkot divus iepakojumus, trīs dažādās partijās, atkārtojumu veikšanai. No pārbaudītajiem 222 paraugiem maksimāli pieļaujamo robežvērtību (100 KVV/g) pārsniedza viens paraugs, savukārt L. monocytogenes izplatība a/k vakuumētās zivīs bija 5,6% un a/k neiepakotās zivīs 9,4%. Vakuumā iepakotās zivīs L. monocytogenes izolāti uzrādīja 1/2a-3a serotipu, taču neiepakotās zivīs – 1/2a-3a, 4ab-ab-4d-4e un 1/2b-3b-7.

Master's thesis was developed at Institute of Food Safety, Animal Health and Environment "BIOR". The aim was to assess the prevalence of Listeria monocytogenes in cold-smoked fish products within the validity period. The presence and the number of colony forming units (CFU/g) of L. monocytogenes was determined for risk evaluation. Author bought 37 different cold-smoked fish products, from each fish product— two products in three different batches. In the 222 tested samples, the maximum limit (100 CFU/g) exceeded one sample. In vacuum-packed cold-smoked fish products L. monocytogenes was present in 5.6%, and in non-packed cold-smoked fish— 9.4%. In vacuum-packed fish L. monocytogenes isolates had 1/2a-3a serotype, but from non-packed fish— 1/2a-3a, 4ab-ab-4d-4e and 1/2b-3b-7.
Listeria monocytogenes prevalence in cold smoked fish within the validity period of product
Keywords: Bioloģija; Listeria monocytogenes; auksti kūpināti zivju produkti; listerioze; pārtikas mikrobioloģija