Informācijas sabiedrības pakalpojuma jēdziens Eiropas Savienības Tiesas praksē - Uber un Airbnb spriedumu salīdzinājums - Suharževska, Anete (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tiek apskatīti Eiropas Savienības Tiesas spriedumā Asociación Profesional Elite Taxi pret Uber Systems Spain ieviestie un spriedumā Uber France apstiprinātie kritēriji, kas ļauj noteikt, vai tiešsaistes starpniecības pakalpojums ir informācijas sabiedrības pakalpojums. Darba mērķis ir izvērtēt, vai Eiropas Savienības Tiesa šos kritērijus konsekventi piemēro arī spriedumā Airbnb Ireland, nosakot, vai Airbnb sniegtais starpniecības pakalpojums ir informācijas sabiedrības pakalpojums. Bakalaura darbā galvenokārt salīdzināti trīs Eiropas Savienības Tiesas spriedumi un tajos paustās atziņas kopsakarā ar tiesību doktrīnā paustajām atziņām. Bakalaura darba noslēgumā tiek izvirzīti vairāki secinājumi saistībā ar minēto spriedumu problemātiku un nepilnībām.

The Bachelor's thesis examines the criteria established by the Court of Justice of the European Union in its judgment Asociación Profesional Elite Taxi v Uber Systems Spain and further confirmed in judgment Uber France, which makes it possible to determine whether an intermediation service is an information society service. The aim of this thesis is to assess whether the Court of Justice of the European Union has consistently applied these criteria in its judgment Airbnb Ireland when determining whether an intermediation service provided by Airbnb is an information society service. The Bachelor's thesis mainly compares three judgments of the Court of Justice of the European Union and the findings expressed in them in conjunction with the findings expressed in legal doctrine. As a result of Bachelor’s thesis, several conclusions are drawn in connection with the problems and flaws of the previously mentioned judgments.
The concept of Information Society Service in the case-law of the European Court of Justice - a comparison of Uber and Airbnb judgments
Keywords: Juridiskā zinātne; informācijas sabiedrības pakalpojumi; starpniecības pakalpojumi; tiešsaistes starpnieku platformas; transporta pakalpojumi; pakalpojumi