Džihāds islāmā, tā izpratnes Eiropā un Latvijas musulmaņu kopienās XXI gs. - Petrova, Olga (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī promocijas darba nosaukums ir „Džihāds islāmā, tā izpratnes Eiropā un Latvijas musulmaņu kopienās XXI gs.”. Darbs ir starpdisciplinārs un sastāv no trim daļām. Pirmā daļa ir vēsturiski-teoloģiska un aplūko džihāda paveidus un tā evolūciju. Otra daļa ir politoloģiska un apskata garīgā un militārā džihāda izpausmes Eiropas teritorijā (jebkādu islāmticīgo darbību, kas veicama islāma labad: gan musulmaņa personīgo uzvedību, gan kolektīvus pasākumus, tāpat arī dažādas terora izpausmes). Savukārt trešā promocijas darba daļa nodarbojas ar socioloģisku izpēti un aplūko Latvijas musulmaņu kopienu locekļu izpratni/priekšstatus par džihādu. Šī promocijas darba mērķis ir, pirmkārt, aplūkot priekšstatus par džihādu un ar džihādu saistītas aktivitātes Eiropā un Latvijā XXI gs. un, otrkārt, analizēt Latvijas situāciju Eiropas kontekstā ar nolūku izkristalizēt Latvijas džihāda īpatnības. Darbā izmantotas šādas metodes: hermeneitiskā tekstu interpretācijas metode, situāciju analīze jeb socioloģiskā izpēte (case study) un kvalitatīvā pētījuma intervijas. Darbā izvirzītā hipotēze: „Latvijas musulmaņu kopienu locekļi pārsvarā definē džihādu kā garīgu fenomenu iepretī Eiropas islāmam kopumā, kura ietvaros ir aktuāls gan garīgais, gan militārais džihāds”. Darba secinājumi ir sekojoši: hipotēze, ka Latvijas musulmaņu kopienu locekļi pārsvarā definē džihādu kā garīgu fenomenu, lielākoties ir apstiprinājusies. Par hipotēzes pilnu apstiprinājumu grūti runāt, jo 30 respondentu vidū diviem respondentiem bija radikāla nostāja, bet viens kategoriski atteicās atbildēt uz vairākiem uzdotajiem jautājumiem par džihādu.

The title of the promotion theses is „The Concept of Jihad in Islam, its Perceptions in Europe and in the Latvian Muslim Communities in the XXI Centur". It consists of three parts and its subject is interdisciplinary. Part One is of historical and theological character, it looks at various kinds of jihad and its evolution. Part Two is politiological and deals with manifestation of the spiritual and military jihad in the territory of Europe (activities of any kind by Muslims which are carried out in the name of Islam: behaviour of an individual Muslim, activities of a community, as well as various manifestations of terrorism). Part Three studies sociological investigations and looks at the perception of jihad among the members of Muslim communities in Latvia. The aim of the promotion theses is, first, to examine the concept jihad and activities connected with it in Europe and in Latvia at the end of the 21st century; secondly, to analyse the situation in Latvia in the European context and to find out the characteristic features of jihad in Latvia. The author of the theses has used the method of interpretation of hermeneutical texts, the method of situational analysis or sociological research (case study) and qulitative research interviews. The hypotheses of the promotion paper is: Muslim communities of Latvia mostly define jihad as a spiritual phenomenon unlike the European Islam, which includes in the concept both the spiritual and the military jihad. The theses is concluded by the following conclusions: the hypotheses that majority of Muslims in Latvia define jihad as a spiritual phenomenon has been mostly confirmed. It is impossible to confirm it completely because 2 out of 30 respondents demonstrated an aggresive point of view, and 1 respondent refused to answer any questions concerning jihad.
The Concept of Jihad in Islam, its Perceptions in Europe and in the Latvian Muslim Communities in the XXI Century
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Islāms (Eiropa, Latvija); Theology; Islam