Līderu pielietotā humora ietekme uz darbinieku psiholoģisko drošību un drosmi izteikt kritisku viedokli. - Ramma, Andrejs Andrievs (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalificēta darbaspēka trūkums ir darba devējiem radījis nosacījumus, kad, cīnoties par darbinieku lojalitāti, uzņēmumam ir ne tikai jāpiedāvā nepārtraukti konkurētspējīgi darba apstākļi, bet arī jāspēj piedāvāt organizatoriskā vide, kas ir konkurētspējīga ar mājas ērtumu, autonomiju un nepiespiesto atmosfēru. Šī situācija rada nepieciešamību uzņēmumiem meklēt veidus kā stimulēt padoto drosmi izteikt kritisku viedokli un nodrošināt drošu vidi – divus darbinieku labsajūtai vitāli svarīgus elementus. Organizācijas līderis ir persona, kas veido organizācijas vidi komunikācijas aspektā. Viens no komunikācijas paņēmienu kopuma elementiem ir humors. Šajā aspektā darba autors izvirza pētījuma jautājumu: Kā līdera humors ietekmē starppersonu komunikāciju un attiecības darba vidē? Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz bakalaura darba ietvaros veiktā pētījuma un zinātniskās literatūras izpētes rezultātiem, novērtēt saistības starp līderu izmantoto humoru un psiholoģisko drošību un drosmi izteikt kritisku viedokli. Pētījuma rezultātā izvirzītās hipotēzes apstiprinājās, jo līdera humors pētījuma laikā uzrāda statistiski nozīmīgas saistības ar darbinieku drosmi izteikt kritisku viedokli un ir statistiski nozīmīgi saistīts ar darbinieku psiholoģisko drošību. Darbs sastāv no 67 lapām, 3 attēliem un 5 tabulām.

The shortage of qualified labor has created conditions for employers where, in the fight for employee loyalty, the company not only needs to offer continuously competitive working conditions but also needs to provide an organizational environment that is able to compete with the comfort of home, autonomy, and an informal atmosphere. This situation creates a need for companies to find ways to stimulate the courage of employees to express a critical opinion and provide a safe environment, which are vital elements for employee well-being. The organizational leader is the person who shapes the organizational environment in terms of communication. One of the elements of the communication toolkit is humor. In this aspect, the author of the thesis raises the research question: How does the leader's humor influence interpersonal communication and relationships in the workplace? The aim of the bachelor's thesis is, based on the results of the research conducted within the framework of the bachelor's thesis and the exploration of scientific literature, to assess the relationship between the humor used by leaders and employees’ psychological safety and “employee voice”. The hypotheses formulated in the study were confirmed, as the leader's humor during the research period shows statistically significant correlations with “employee voice” and is statistically significantly associated with employees' psychological safety. The thesis consists of 67 pages, 3 images, and 5 tables.
Impact of humor used by leaders on the employees psychological safety and employee voice.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; līderu humors; līderība; darbinieku drosme izteikt kritisku viedokli; psiholoģiskā drošība