Lēmumu atbalsta sistēma maziem un vidējiem uzņēmumiem - Plase, Daiga (Latvijas Universitāte, 2015)
Lēmumu atbalsta sistēmas mūsdienās izmanto visa veida uzņēmumi. Arī maza un vidēja uzņēmuma vadītājam, ir nepieciešams pieņemt svarīgus lēmumus, kas balstīti uz liela apjoma informācijas analīzes rezultātiem. Pareizi izsvērti lēmumi palīdz ātrāk un veiksmīgāk sasniegt uzņēmuma mērķus, palielināt apgrozījumu, gūt lielāku peļņu, samazināt uzņēmuma izmaksas, paver iespēju ātrāk kļūt par lielu uzņēmumu. Esošie lielo ražotāju risinājumi (piemēram, SAP, IBM Cognos, SAS, Oracle u.c.) ne vienmēr ir piemēroti maziem uzņēmumiem, jo tos raksturo augsta cena, augstas tehnisko resursu un infrastruktūras prasības, sarežģītība, neatbilstoša funkcionalitāte, zema elastība, lai risinātu uzdevumus strauji mainīgā un dinamiskā biznesa vidē, u.c. Maģistra darba uzdevums ir izpētīt lētus, vieglas arhitektūras risinājumus, kas nodrošina datu analīzi tiešsaistē (tai skaitā, tīmekļa orientēti, iekš-atmiņas un atvērtā koda risinājumi). Maģistra darba mērķis ir pielāgot kādu atvērtā koda risinājumu maza uzņēmuma vajadzībām.

Decision support systems are now used in all types of companies. Also, small and medium-sized enterprise manager need to make important decisions based on large amounts of information analysis. Properly considered decisions helping to achieve company targets faster and more successful, to increase turnover, profit margins, to reduce costs, opens up the possibility of enter big business. Existing large vendor solutions (such as SAP, IBM Cognos, SAS, Oracle, etc.) are not always suitable for small businesses, because they are characterized by high price, high requirements for technical resources and infrastructure, complexity, inadequate functionality, low flexibility to solve tasks in a rapidly changing and dynamic business environment, etc. The task of master's thesis is to explore cheap, lightweight solutions that provide online data analysis (including web-oriented, in-memory and open-source solutions). The aim of master's thesis is to adapt one open-source solution for small business needs.
Decision support system for small and middle enterprises
Keywords: Datorzinātne; lēmumu atbalsts; datorizēts atbalsts; lēmumu atbalsta sistēma; biznesa inteliģence; datu analīze