Agresijas ietekme uz māsu darbu psihiatrijas stacionārā - Urdziņa, Agija (Latvijas Universitāte, 2025)
Agresija ir aktuāla problēma veselības aprūpes sistēmā un īpaši izteikta psihiatrijas stacionāros, kur pacienti nereti piedzīvo emocionālas un psiholoģiskas grūtības, kas var izpausties kā agresīva uzvedība. Bakalaura darba autore atzīmē, ka agresīva uzvedība no pacienta puses var izraisīt ne tikai bailes un trauksmi, bet arī izdegšanu, darba apmierinātības mazināšanos un pat vēlmi pamest profesiju. Šādi apstākļi norāda uz nepieciešamību izstrādāt un ieviest efektīvus agresijas pārvaldības risinājumus, lai nodrošinātu aprūpes personāla drošību un labklājību. Pētījumā iegūtie rezultāti būs aktuāli psihiatrijas māsām, kuras aprūpē pacientus ar agresiju. Pētījumā tika noskaidrots kādas metodes izmanto pacientu agresijas gadījumā, kas pēc māsu domām izraisa pacientam agresiju, kā māsas jūtas pēc pacienta agresīvas uzvedības, kādu ietekmi tas atstāj uz māsas darbu un varbūt māsām ir kādi ieteikumi māsas rīcībā, drošas vides nodrošināšanā, lai nekaitētu aprūpējošā personāla veselībai un dzīvībai. Darba autorei pēc rezultātu iegūšanas būs iespēja izstrādāt ieteikumus. Izvirzītā hipotēze – Agresīva pacientu uzvedība negatīvi ietekmē māsas darbu psihiatrijas stacionārā – apstiprinājās. Pētījuma metode: kvantitatīvais neeksperimentālais šķērsgriezuma pētījums. Pētījuma instruments: autores izstrādāta aptaujas anketa ar 22. jautājumiem. Pētījuma dalībnieki: vispārējās aprūpes māsas un māsas ar specializāciju psihiatrijā un narkoloģijā, kuras strādā psihiatrijas slimnīcā – 104 respondenti. Pētījuma vieta: viena no Latvijas lielākajām psihiatrijas slimnīcām. Atslēgvārdi: agresija, pacientu agresija, māsas, psihiatrijas stacionārs.

Aggression is a significant issue within the healthcare system, particularly pronounced in psychiatric inpatient settings, where patients often experience emotional and psychological difficulties that may manifest as aggressive behavior. The author of the bachelor's thesis notes that aggressive behavior from patients can lead not only to fear and anxiety among nurses but also to burnout, reduced job satisfaction, and even the desire to leave the profession. These circumstances highlight the necessity to develop and implement effective aggression management strategies to ensure the safety and well-being of healthcare staff. The findings of this study will be relevant for psychiatric nurses who care for aggressive patients. The study explored the methods used to manage patient aggression, the factors that nurses believe trigger aggressive behavior, nurses' emotional responses to patient aggression, the impact of these experiences on their work, and the suggestions nurses may have for ensuring a safe environment that protects the health and lives of caregiving staff. Based on the study results, the author will have the opportunity to develop targeted recommendations. The proposed hypothesis – Aggressive patient behavior negatively affects nurses' work in psychiatric inpatient settings – was confirmed. Research method: Quantitative, non-experimental, cross-sectional study. Research instrument: A questionnaire developed by the author consisting of 22 questions. Research participants: General nurses and nurses specialized in psychiatry and narcology working in a psychiatric hospital – 104 respondents. Research site: One of the largest psychiatric hospitals in Latvia. Keywords: aggression, patient aggression, nurses, psychiatric inpatient care.
The impact of aggression on the work of nurses in a psychiatric hospital
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Agresija; Pacientu agresija; Māsa; Psihiatrijas stacionārs