Tūrisma telpiskās struktūras Alūksnes rajonā - Stalaža, Silva (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir “Tūrisma telpiskās struktūras Alūksnes rajonā”. Visā pasaulē tūrisms ir viena no vadošajām un visstraujākajām izaugsmes nozarēm un tiek uzskatīts par stratēģisku Valsts ekonomiskās attīstības un nodarbinātības prioritāti. Tūrisms ir kļuvis par vienu no ekonomiski un sociāli svarīgākajām nozarēm mūsdienu pasaulē. Tādēļ nepieciešams apzināt un analizēt tūrisma struktūras, tās elementus un veicināt to attīstību un iekļauj kopējā Latvijas tūrisma produktā. Pievilcīgākie tūrisma galamērķi atrodas ap galvaspilsētu un lielākajām Latvijas pilsētām, taču vairāk uzmanības vajadzētu pievērst arī pierobežas rajoniem un veicināt arī to attīstību, pētīt esošo situāciju. Nebūt nav tā, ka tajās vietās, kas ir tālāk no Rīgas nav ko redzēt un nav ko darīt, vienīgi šīs vietas ir mazāk attīstītas, jo atrodas Valsts perifērajā daļā. Viena no šādām vietām ir arī Alūksnes rajons, kas atrodas pie Igaunijas un Krievijas robežas. Atslēgas vārdi : tūrisma galamērķis, tūrisma telpiskās struktūras, tūrisma teritoriālās struktūras, tūrisma rajons, tūrisma centrs, tūrisma kartēšana. Bakalaura darbs satur 65 lapas, 17 attēlus un 8 pielikumus.

Theme of the Bachelor’s paper is “Tourism spatial structure of Aluksne district”. Tourism is one of the leading and most progressive industries and is considered to be a strategic priority for State’s economical development and employment. Tourism has become one of the socioeconomically most important industries in today’s world. Therefore it is important to study and analyse structures of tourism and its components, and develop and incorporate them in the common tourism product of Latvia. Most attractive tourism destinations are around the capital city and major cities of Latvia, but tourism should be more focussed to frontier areas and present situation and development possibilities in these areas should be explored. Regions further away from Riga can be attractive to tourists as well, just they are not that well developed because they are situated in State’s peripheral area. One of such regions is Aluksne district which is situated close to Estonian and Russian borders. Key words are: tourism destination, spatial structures of tourism, territorial structures of tourism, tourism region, tourism centre, tourism mapping. The Bachelor’s paper consists of 65 pages, 17 illustrations, and 8 appendixes.
Tourism Spatial Structure of Aluksne District
Keywords: Ģeogrāfija