Lentinulas edodes ekstrakta ietekme uz Drosophila melanogaster kāpuru ūdeņraža peroksīda stresa rezistenci - Apermane, Līga (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā pētīta šitakē sēnes karsta ūdens ekstrakta aktivitāte ūdeņraža peroksīda izraisīta stresa gadījumā, kā modeļorganismu izmantojot - augļu mušu. Pētījumā drozofilu kāpuri audzēti barotnēs ar šitakē sēnes karsta ūdens ekstrakta piedevu, kur etanola izgulsnējamās frakcijas sausnes daudzumu sastādīja – 0,000%, 0,001%, 0,003%, 0,007%, 0,015%, 0,030%, 0,060% un 0,100% no tilpuma. No barotnes atdalīti L3 stadijas kāpuri, kas 24 stundas pakļauti 50mM ūdeņraža peroksīdam. Novērotas ūdeņraža peroksīda izraisītas izmaiņas apskatītajos parametros – samazināts mutes orgāna kustību skaits, redzami zarnu traktu bojājumi, palielināta superoksīda dismutāzes aktivitāte, samazināta izdzīvotība līdz kūniņas stadijai un reducēts izšķīlušos imago krūšu daļas izmērs. Kāpuriem, kas attīstījušies barotnēs ar šitakē sēnes piedevu, novērota palielināta ūdeņraža peroksīda stresa rezistence – intensīvākas mutes orgānu kustības, mazāk izteikti zarnu trakta bojājumi, paaugstināta katalāzes un superoksīda dismutāzes aktivtāte, lielāka izdzīvotība.

In this study, the activity of hot water extract of shiitake mushroom in case of stress caused by hydrogen peroxide was carried out using a fruit fly as an model organism. In the stdudy drosophila larvae were being grown in media with hot water extract from shiitake mushrooms in which the amount of dry matter in the precipitated fraction of ethanol was 0,000%, 0,001%, 0,003%, 0,007%, 0,015%, 0,030%, 0,060% and 0,100% by volume. The L3 stage larvae that were exposed to 50mM hydrogen peroxide for 24 hours, were detached from the medium. The observed hydrogen peroxide-induced changes in the regarded parameters are as follows - reduced number of movement of the mouth hook organs, visible intestinal lesions, increased superoxide dismutase activity reduced survivavility in the larvae stage. Larvae that had been grown in the media with shiitake mushroom additive had started to show increased resistance against hydrogen peroxide stress – more rapid movements of the mouth hook organs, minor lesions of the intestinal tract, increased activity of the catalase and superoxide dismutase and increased survival.
Influence of Lentinulas edodes extract on hydrogen peroxide stress resistance in Drosophila melanogaster larvae
Keywords: Bioloģija; augļu muša; šitakē sēne; karsta ūdens ekstrakts; antioksidatīvā aktivitāte; ūdeņraža peroksīds