Šaujamieroču radītā piesārņojuma izvērtēšana Ādažu poligona šautuvēs - Strazdiņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā ir veikta metālisko elementu analīze, nosakot to daudzumu Ādažu poligonā. To daudzumi tika noteikti izmantojot induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju un liesmas atomabsorbciometriju, rentgenfluorescenci, analizēti gan grunts, gan gruntsūdeņu paraugi. Iegūtie rezultāti tika salīdzināti savstarpēji un ar Ministru kabineta noteikumiem par augsnes un grunts kvalitātes normatīviem. Izmantojot secīgās ekstrakcijas metodi noteica elementu daudzumu dažādās frakcijās un kopējo masas daļu grunts paraugā, analīzēm tika izmantota liesmas atomabsorbciometrija un rentgenfluorescence.

The amount of metallic elements in soil and groundwater was determined in the area of military polygon of Ādaži using inductively coupled plasma mass spectrometry and flame atomic absorption spectroscopy and fluorescence. Analysis results were compared with each other and regulations issued by the Minister’s Cabinet of Latvia about soil and ground quality. The amount of metallic elements in different fractions of soil samples were determined using sequential extraction and analysis with flame atomic absorption spectroscopy and x-ray fluorescence.
Evaluation of weaponry pollution in Ādaži military territory shooting places
Keywords: Ķīmija