Sāļuma un izšķīdušā skābekļa koncentrācijas izmaiņas Rīgas līča ūdenī klimata mainības iespaidā - Skudra, Māris (Latvijas Universitāte, 2009)
Rīgas līcim un Baltijas jūrai ir liela nozīme Latvijas klimata un ekosistēmas veidošanā, taču klimata mainība ietekmē arī Rīgas līci un Baltijas jūru. Tādēļ ir svarīgi pēc iespējas vairāk izzināt par šo klimata mainības ietekmi uz Rīgas līcī un Baltijas jūrā notiekošajiem procesiem. Pēdējos gados (no 1973. gada) ir vērojama ūdens sāļuma samazināšanās tendence, kas, protams, rada izmaiņas arī Baltijas jūrā un Rīgas līcī. Pētījuma mērķis ir noskaidrot šīs sāļuma samazināšanās tendences cēloņus un sekas, noskaidrot šībrīža situāciju un prognozēt tālāko sāļuma izmaiņu gaitu. Svarīgākie procesi, kas nosaka šo sāļuma samazināšanās tendenci, ir nepietiekamā ūdens apmaiņa starp Ziemeļjūru un Baltijas jūru (arī Rīgas līci), kā arī upju notece Rīgas līcī. Pētījuma ietvaros tika apkopoti iepriekšējos 30 gados iegūtie rezultāti, kā arī, papildus tam, ievākti ūdens paraugi no visām Rīgas līča stacijām, kā arī no Baltijas jūras stacijām, un tika iegūti dati par šo ūdens paraugu raksturojošajiem parametriem/rādītājiem. Iegūtie ūdens paraugi tika apstrādāti un tika iegūti rezultāti, kuri ļauj izprast ūdens sāļuma dinamiku Rīgas līcī, prognozēt iespējamās sāļuma izmaiņas tuvākajā nākotnē, kā arī tam sekojošās izšķīdušā skābekļa koncentrācijas izmaiņas Rīgas līcī. Darbs sastāv no 58 lapaspusēm, 19 attēliem un 3 tabulām. Atslēgas vārdi: Rīgas līcis, Baltijas jūra, sāļuma dinamika, ūdens slāņi, upju notece, stratifikācija, trendi.

The Baltic Sea and the Gulf of Riga has a great impact on forming the climate and the whole ecosystem of the Latvia but the climate change influences also the Gulf of Riga and Baltic Sea. Therefore, it is very important to explore these climate changes and to find out how they affect processes going on in the Gulf of Riga and Baltic Sea. In the last years (from year 1973) there has been a tendency of salinity decrease in the Baltic Sea and the Gulf of Riga, which, of course, affects and changes the current situation in these water basins. The aim of the bachelor paper is to ascertain the reasons and consequences of this salinity decreasing tendency, ascertain the present situation and predict the possible salinity changes in the future. The main processes determining this salinity decrease are insufficient water exchange between the North Sea and the Baltic Sea (also the Gulf of Riga) as well as the river runoff in the Gulf of Riga. In the framework of the research there were collected water samples from all stations in the Gulf of Riga and also in Baltic Sea, in order to get data describing the parameters/indices of these water samples. There were acquired results from data processing, which will help better understand the salinity dynamics in the Gulf of Riga, predict the salinity changes in the nearest future as well as the corresponding oxygen concentration changes in the Gulf of Riga. The work consists of 58 pages, 19 pictures and 3 tables. Keywords: The Gulf of Riga, Baltic Sea, salinity dynamics, water layers, river runoff, stratification, trends.
The Variation of Salinity and Dissolved Oxygen Concentration in the Gulf of Riga in Relation to Climate Change
Keywords: Vides zinātne