Mācību metodikas pilnveide 3D printēšanas tēmas apguves veicināšanai dizaina un tehnoloģiju stundās 7.klases skolēniem - Tetere, Sandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Sākot ar 2025.gada 1.septembri mācībām vispārējās izglītības iestādēs jānotiek valsts valodā. Izmaiņas skar nepilnus 20% skolēnu. Imigrantu skaits pieaug. Klases sastāvos ir skolēni ar atšķirīgu valsts valodas lietojumu. Novērojams atbalsta personāla un mācību līdzekļu trūkums. Lai risinātu problēmu, Autore izvirzījusi darba mērķi: izstrādāt, pilnveidot un aprobēt metodiskos materiālus dizains un tehnoloģiju stundām 3D printēšanas tēmas apguves veicināšanai 7.klases skolēniem ar dažādu valsts valodas prasmju līmeni, paraugprogrammā noteikto mērķu un rezultātu sasniegšanai. Pētījuma rezultātā ir pilnveidota mācību metodika, kas ietver izveidotus un pilnveidotus mācību, uzskates materiālus, pārbaudes darbus un vērtēšanas kritērijus. Tāpat ir izstrādāts algoritms darbam klasēs, kurās ir skolēni ar atšķirīgu valodas lietojumu.

Starting from September 1, 2025, instruction in general education institutions in Latvia must take place in the state language. The changes affect nearly 20% of students. The number of immigrants is increasing, and classrooms include students with varying levels of state language proficiency. A lack of support staff and educational materials is also observed. To address this issue, the author has set the aim of the study: to develop, improve, and pilot methodological materials for promoting the acquisition of the 3D printing topic in Design and Technology lessons for Grade 7 students with different levels of state language proficiency, in line with the objectives and outcomes defined by the national curriculum. As a result of the study, the teaching methodology was enhanced, including the development and refinement of teaching materials, visual materials, assessment tasks, and evaluation criteria. Additionally, an algorithm was created for teaching in classrooms with linguistically diverse students.
Improvement of Teaching Methodology to Enhance the Learning of 3D Printing in Design and Technology Classes for 7th-Grade Students
Keywords: Izglītības zinātnes; Māčibu metodika; Tehnoloģiju joma; CLIL; Balstošā stratēģija