Administratīvā akta spēkā esība - Moroza, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir padziļināti izprast administratīvā akta spēkā esības jēdzienu un nozīmi. Latvijas Republikas Satversmes 90.pants paredz, ka personai ir tiesības zināt savas tiesības, panta tvērums iekļauj sevī arī tiesības zināt savus pienākumus, tātad personai ir tiesības, ka tai adresētais administratīvais akts tiek paziņots, turklāt paziņots pilnībā un pienācīgā kārtā. Tādēļ darbā tiek padziļināti izklāstīts, kāda ir administratīvā akta paziņošanas nozīme attiecībā pret administratīvo aktu spēkā esību, kā arī tiek padziļināti vērtēts Administratīvā procesa likuma 70. un 74.panta piemērošanas problēmas. Kā viena no problēmām darbā aprakstīti gadījumi, kad administratīvais akts stājas spēkā pirms paziņošanas brīža. Praksē gadījumi, kad administratīvais akts stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi ir reti, taču, tā kā šāds administratīvais akts ierobežo personas tiesības zināt savas tiesības un pienākumus, regulējums rada problēmas. Vairumā gadījumu administratīvais akts stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots administratīvā akta adresātam. Lielākoties administratīvie akti tiek paziņoti izmatojot pasta pakalpojumus un tiek piemērota administratīvā akta spēkā stāšanās prezumpcija, taču, saistībā ar personas deklarēto dzīves vietu vai personas atrašanos ārpus Latvijas, ne vienmēr spēkā stāšanās prezumpcija darbojas, tādēļ darbā tiek iztirzāts paziņošanas regulējums un problēmjautājumi saistībā ar personas deklarēto dzīvesvietu. Darbā tiek ierosināti jauni regulējumi Administratīvā procesa likuma 74.pantam, piemēram, papildinot panta pirmo daļu ar jaunu punktu par administratīvā akta paziņošanu, jo padziļināti iepazīstoties ar pašreizējo regulējumu, autore secināja, ka tas ir nepilnīgs, vispārīgs un neprecīzs. Tā kā administratīvā akta spēkā esība ir salīdzinoši maz pētīts administratīvā procesa faktors, darbā tiek pētīta administratīvā akta spēkā esības jēdziena jēga un būtība.

Thesis is in-depth understanding of the administrative act validity of the concept and importance. Latvian Constitutional Article 90 provides that a person is entitled to know their rights, the scope of Article includes also the right to know their obligations, so that the person is entitled to prior notification of any administrative act of which he is addressee, and notified in full and in due course. Therefore, the work is set out in detail what is the role of the notification of the administrative act in relation to the validity of the administrative act, as well evaluated in-depth the Administrative Procedure Law 70 and Article 74 of application problems. As one of the problems at work are described in the cases when the administrative act shall come in to effect before the date of notification. In practice, cases when the administrative act shall come in to effect upon its adoption are rare, such administrative act restricts person’s right to know their rights and obligations, such regulation creates problems. In most cases, the administrative act shall come into effect from the moment that it has been notified to the addressee of the administrative act. Mostly, administrative acts are announced using the postal service and is applied the presumption of administrative act entering into effect, but in relation to the declared place of residence of the person or of person being outside Latvia the presumption not always functions. Therefore, in this thesis will be discussed the notification and regulation issues in relation to the person declared place of residence. Thesis proposes new regulations of the Administrative Procedure Law Article 74, for example, supplementing the first paragraph with a new item on the notification of an administrative act, upon reviewing current regulation, the author concluded that it is incomplete, general and imprecise. Validity of an administrative act has been studied comparatively little administrative process factor at work is studied administrative act validity of the concept of meaning and essence.
Validity of Administrative act
Keywords: Juridiskā zinātne; Administratīvais akts; Spēkā esība; Paziņošana; Spēkā neesamība