Aizsargjoslu mežu funkcionalitātes un bioloģiskās daudzveidības struktūru indikatori Pilsupes piekrastes mežos - Kinna, Valters (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Aizsargjoslu mežu funkcionalitātes un bioloģiskās daudzveidības struktūru indikatori Pilsupes piekrastes mežos” analizēta Pilsupes aizsargjoslu mežu valdošās koku sugas vēsturiskā sukcesija pēc izmaiņām taksācijas datos un nākotnes sukcesija pēc paaugas, vērtēta zemsedzes seguma potenciālā spēja aizturēt piesārņojumu atkarībā no meža zemes vecuma, kā arī ES aizsargājamo biotopu mūsdienu sastopamība un kvalitāte Pilsupes aizsargjoslās atkarībā no meža zemes vecuma. Pētījumā secināts, ka pēdējo 86 gadu laikā Pilsupes piekrastē ir palielinājies pieaugušu un pāraugušu audžu skaits un platība; ātrās aprites koku sugām I koku stāvā ir bijusi tendence nomainīties ar ilgāk dzīvojošām koku sugām; mūsdienu baltalkšņu audzēs nākotnē, ļoti iespējams, atjaunosies ilgāk dzīvojošas koku sugas (liepa, kļava, melnalksnis, u.c.). Sastopamie ES aizsargājamie biotopi galvenokārt izvietojušies meža zemēs, kas pārsniedz 86 gadu vecumu, tomēr biotops “Aluviāli meži” izveidojies labā kvalitātē arī jaunā meža zemē. Baltalkšņu mežos konstatēta vāji būtiska tendence uz lielākiem kailās augsnes laukumiem, kas kombinācijā ar ātro koku apriti var samazināt aizsargjoslas spēju aizturēt organisko vielu noplūdi uz upi, taču tālāki pētījumi ir nepieciešami, lai to apstiprinātu.

The Master’s thesis Indicators of biological diversity structures and the functionality of the riparian forests of the buffer zone of Pilsupe analyses the historical succession of the dominating tree species in the Riparian forests of the Pilsupe river on the basis of the forest inventory data, projecting the future succession from the existing advance-growth, as well as assesses the potential pollution-delaying capacity of the organic soil cover in relation to the age of the forest land, and the current incidence and quality of the EU protected habitats in buffer zones of the Pilsupe river relative to age of the forest land. It was concluded that the number and the area of mature and over-mature trees over the last 86 years in Pilsupe riparian zone has increased; an observed trend was replacement of early successional tree species in the upper storey later-successional tree species; the later-successional tree species (lime, maple, black alder) are very likely to become regenerated in the current grey alder stands etc.). The existing EU protected habitats are mainly located on forest lands older than 86 years however the habitat Alluvial Forests has established itself in good quality also on recent forest land. In grey alder forests a trend towards larger bare soil area was observed, which in combination with a swift turnover of trees can impair the buffer zone capacity for retaining the runoff of organic matter to the river; however further research is necessary to confirm this. key terms: buffer zones, tree succession, EU protected biotopes, short-cycled tree species
Indicators of biological diversity structures and the functionality of the riparian forests of the buffer zone of Pilsupe
Keywords: Bioloģija; aizsargjoslas; koku sukcesija; ES aizsargājamie biotopi; ātrās aprites koku sugas