Sociāli ekonomisko faktoru ietekme uz 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem - Vilciņš, Matīss (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī bakalaura darba galvenais mērķis bija noskaidrot tos faktorus, kas ir ietekmējuši nesen ievēlētās 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus, bet kuriem nav saistības ar vēlētāju etnisko piederību. Darbā ir veikta korelācijas matricu un regresijas analīze, ar kuru palīdzību ir noskaidroti tie indikatori, kas ir tieši vai netieši saistīti ar partiju atbalstu vēlēšanu apgabalos. Tika noskaidrots, ka ļoti būtiska nozīme uz vēlēšanu rezultātiem bija pilsētu un lauku teritoriju sadalījumam, kā arī dažādām sociālajām grupām, kuru intereses ievēlētajām amatpersonām jāpārstāv valsts augstākajā likumdošanas instancē. Bakalaura darbā ir apskatīta dažādu faktoru ietekme uz 4 vēlēšanu apgabalos Saeimā ievēlēto partiju atbalstu.

The purpose of this bachelor thesis is to find out, which social – economical factors had influence on the results of Latvian parliamental elections. Differences in rural and urban areas are the main reason for some political parties high support in specific parts of the country. The social groups, which were included in the main correlation matrix were used as indicators of cities and countryside of Latvia, in order to represent the diferences of political opinions. Bachelor thesis provides with brief review on the most influent factors of Saeima elections, if the ethnical factors, which are considered to be main political opinion dividing factors not only in Latvia, but in other countries as well, are excluded.
Social economical factor influence on 12 th Latvian parliament election results
Keywords: Ģeogrāfija; Saeimas vēlēšanas; korelācijas matrica; regresijas analīze; sociālās grupas; pilsētu un lauku atšķirības