Probācijas uzraudzība kā papildsods - Briede, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Probācijas uzraudzība kā papildsods ir salīdzinoši jauns tiesību institūts, kas Latvijas tiesību sistēmā parādījās tikai 2011. gada 1. oktobrī, kad to sākotnēji varēja piemērot personām par izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Taču pilnībā probācijas uzraudzība kā papildsods stājās spēkā vien 2015. gada 1. janvārī, kura uzraudzību un izpildi nodrošina Valsts probācijas dienests. Bakalaura darbs “Probācijas uzraudzība kā papildsods” ir šī tiesību institūta izveidošanās apskats no policijas kontroles institūta, iezīmējot tā piemērošanas problēmjautājumus, kas radušies normatīvo aktu nepārtraukta pilnveidojuma rezultātā. Pētījuma mērķis ir ne tikai apskatīt probācijas uzraudzības kā papildsoda normatīvo regulējumu, bet arī tiesu praksi šajā jautājumā, kā arī sadarbībā ar Valsts probācijas dienestu iegūt informāciju par probācijas uzraudzības kā papildsoda izpildes problēmjautājumiem, to starpā salīdzinot dažādo ārvalstu regulējumu ar Latvijas regulējumu. Bakalaura darbā ir veikts plašs problēmjautājumu izklāsts un to iespējamie risinājumi, kas varētu būt efektīvi, tādi kā elektroniskās uzraudzības piemērošana personām uzlikto pienākumu efektīvākai nodrošināšanai, iespēja pagarināt noteikto probācijas uzraudzības laiku par neierašanos Valsts probācijas dienestā noteikto pienākumu izpildes uzsākšanai, kā arī ierosinājums probācijas uzraudzību iekļaut Krimināllikumā ne tikai kā papildsodu, bet arī kā pamatsodu. Atslēgvārdi: probācijas uzraudzība, papildsods, Valsts probācijas dienests, policijas kontrole, Krimināllikums.

Probationary supervision as an additional punishment is a relatively new law institute, which was imposed in the Latvian legal system only on 1 October 2011, when it initially could have been applied to individuals, who committed criminal offences against morality and sexual inviolability. However, probationary supervision as an additional punishment fully came into force on 1 January 2015, as to this, the supervision and execution is ensured by the State Probation Service. The Bachelor's thesis “Probationary supervision as an additional punishment” is an overview of the establishment of this law institute from the police supervision, marking the difficulties in its application, that have arisen as a result of the constant improvement of regulatory enactments. The aim of this study is not only to examine the regulatory enactments of probationary supervision as an additional punishment, but also to view the case law on this issue, as well as to obtain information on the difficulties in probationary supervision as additional punishment in cooperation with the State Probation Service, including the comparison of different laws of foreign countries. The Bachelor's thesis presents a broad outline of the issues and possible solutions that could be effective, such as the application of electronic monitoring to ensure an effective enforcement of the obligations imposed on individuals, the possibility to extend the prescribed probationary supervision period for not arriving at the State Probation Service to apply for the commencement of execution of the punishment, and the proposal to include probationary supervision in The Criminal Law not only as an additional punishment but also as a basic punishment. Keywords: probationary supervision, additional punishment, State Probation Service, police supervision, The Criminal Law.
Probationary Supervision as an additional punishment
Keywords: Juridiskā zinātne; probācijas uzraudzība; papildsods; Valsts probācijas dienests; policijas kontrole; Krimināllikums