Smaku piesārņojuma novērtējums un izplatības modelēšana Saldus novadā - Treinovska, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā dots smaku piesārņojuma teorētiskais raksturojums, novērtēts un modelēts smaku piesārņojums Saldus novadā, pielietojot Gausa dispersijas matemātisko modeli ALOHA. Modelēšana veikta 16 Saldus novada uzņēmumiem, kas tiek uzskatīti par potenciālajiem smaku emisiju avotiem, izmantojot 2010.gada datus. Pēc iegūtajiem rezultātiem smaku dispersija ir kartēta izmantojot ArcMap 10 datorprogrammu, nosakot piesārņojuma ietekmes zonas. Papildus veikta dažādu meteoroloģisko faktoru ietekmes būtiskuma analīze dažādās smaku piesārņojuma izplatības situācijās, par klasifikatoru izvēloties atmosfēras stabilitāti. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt smaku piesārņojuma līmeni Saldus novadā. Atslēgvārdi: ALOHA, smakas piesārņojums, smakas modelēšana, Saldus.

The Paper comprises the theoretical characteristics of odour pollution. Practical evaluation of odour pollution was performed by modeling approach in Saldus municipality by using Gaussian dispersion model ALOHA. Dispersion modelling (for 2010) was carried out for 16 enterprises in Saldus municipality which are considered as potential emission sources of odour. An odour dispersion map was created by using software ArcMap 10 to determine the treated territories of odour pollution. In addition a significance analysis of different meteorological factors was done for various odour dispersion situations taking account the atmospheric stability as a classification factor. The aim of the Paper is to evaluate the level of odour pollution in Saldus municipality. Key words: ALOHA, odour pollution, odour modelling, Saldus.
Odour pollution assessment and modelling in Saldus municipality
Keywords: Vides zinātne