Piezemes ozona piesārņojuma kritisko līmeņu modelēšana Latvijā - Zaharova, Vika (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Piezemes ozona piesārņojuma kritisko līmeņu modelēšana Latvijā” par galveno mērķi ir izvirzīta piezemes ozona kritisko slodžu aprēķināšana un kartēšana uz mežu apgabaliem Latvijā, kā arī iegūto rezultātu analīze. Līdz ar to, ka Latvija ir pievienojusies Ženēvas konvencijai ("Par paskābināšanas, eitrofikācijas un piezemes ozona līmeņa samazināšanu") arvien vairāk tiek diskutēts par kritisko slodžu aprēķiniem uz dažādām ekosistēmām, lai novērtētu vai vismaz mazinātu antropogēnās darbības rezultātā radušos piesārņojumu. Aprēķinot piezemes ozona kritiskās slodzes, konstatēts, ka nav iespējams viennozīmīgi secināt kritisko slodžu pārsniegšanas faktu, - bioloģiski pamatotas ozona fluktuāciju metodes rezultāti viennozīmīgi traktējami kā kritiskās slodzes pārsniegums, savukārt uz koncentrāciju aprēķiniem balstītās metodes rezultāti un iegūtais AOT40 rādītājs interpretējams kā kritiskās slodzes nepārsniegšanas gadījums. Atslēgas vārdi: AOT40, kritiskās slodzes, mežu apgabali, piezemes ozons.

At masters paper "Critical level modeling of ground – level ozone pollution in Latvia” the main objective is to critical loads (ground-level ozone (O3)) calculation and mapping of forest areas in Latvian, as well as the results of the analysis. Thus, the fact that Latvia has joined the Geneva Convention ("The effects of acidification, eutrophication and ground-level ozone") is increasingly being discussed in the calculation of critical loads for various ecosystems, to assess or at least mitigate the anthropogenic activities resulting from pollution. In calculating the ground-level ozone critical load, found that it is impossible to conclude unequivocally critical loads being exceeded fact - based on biological methods of ozone fluctuations results clearly be treated as a critical load exceedance, while the concentration calculations based methods and results obtained AOT40 index could be interpreted as a case that don’t reach critical load. Keywords: AOT40, critical level, forest areas, ground-level ozone.
Critical level modeling of ground-level ozone pollution in Latvia
Keywords: Vides zinātne