Staļina kritikas atspoguļojums Latvijas PSR drošības iestāžu 1953.gada martā ierosinātajās krimināllietās - Dātavs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs “Staļina kritikas atspoguļojums Latvijas PSR drošības iestāžu 1953.gada martā ierosinātajās krimināllietās”, apskata LPSR drošības iestāžu 1953. gada martā ierosinātās krimināllietas, kur kā viena no apsūdzībām izvirīta dažādu kritisku izteikumu vēršana pret PSRS vadītāju Josifu Staļinu. Darba mērķis ir izpētīt kadās formās un apstākļos tapusi analīzētajās krimināllietās atspoguļotā kritika. Darba hronoloģijas sākums ir 1953. gada marta sākums, kad PSRS plašsaziņas līdzekļos tiek paziņots par Staļina slimību un nāvi. Savukārt par tās beigām noteiktas 1953. gada marta beigas, kad visā PSRS teritorijā tika uzsākts liberalizācijas process. Darbā raksturotas LPSR drošības iestāžu galvenās funkcijas un nozīme. Lielākā darba daļa pievēršas minēto krimināllietu satura analīzei.

Master`s thesis “Reflection of the criticism of Stalin in the criminal cases of the security services of the Latvian SSR in march 1953”, looks at the criminal cases initiated by the LSSR security services in march 1953, where one of the raised accusions includes various critical statements directed against the leader of the USSR - Joseph Stalin. The purpose of the paper is to research in what forms and conditions the mentioned criticism was created in the analyzed criminal cases. The beginning of the chronology of the paper is set from the early days of march 1954, when the USSR state media announced the sickness and the death of Stalin. But the end of it is considered the end of march 1953, when in the whole territory of the USSR the process of liberalization was launched. The paper describes the main functions and the importance of the security services of LSSR. The majority part of the paper focuses on the content analysis in the mentioned criminal cases.
Reflection of the criticism of Stalin in the criminal cases of the security services of the Latvian SSR in march 1953
Keywords: Vēsture; LPSR; VDM; drošības iestādes; krimināllietas; staļins