Publiskās runas prasmju mācīšana pieaugušajiem - Jansone, Diana (Latvijas Universitāte, 2016)
Publiskā runa tiek uzskatīta par visnozīmīgāko valodas aspektu. Turklāt, publiskā runa ir ļoti sarežģīts process, jo tas prasa spēju sazināties gan mutiski, gan neverbāli, tādēļ attīstīt publiskās runas iemaņas ir ļoti svarīgi. Ir dažādas mācību tehnikas, metodes, teorijas un uzdevumi, kuras var tikt izmantotas, lai attīstītu publiskās runas iemaņas. Šī maģistra darba mērķis bija izpētīt īpatnības runas iemaņu pasniegšanā pieaugušajiem, kā arī analizēt komunikatīvās pieejas teorijas un rast efektīvus veidus, kā attīstīt runas iemaņas ar dažāda veida aktivitāšu palīdzību. Maģistra darbā tika izmantotas teorētiskās un praktiskās pētījumu metodes. Teorētiskā literatūra par pētāmo problēmu tika atrasta, izlasīta un izanalizēta. Lai noskaidrotu, kā attīstīt publiskās runas iemaņas un kādas aktivitātes var tikt izmantotas publiskās runas iemaņu attīstīšanai, šajā darbā izmantotas sekojošās pētījumu metodes: teorētisko avotu analīze, uz anketēšanu balstīta aptauja, apmācāmo prasmju novērtēšana, kā arī apmācību izmēģinājums. Pētījuma laikā iegūtie rezultāti tika izanalizēti, kā arī tika izvērtēts apmācāmā progress. Darbā tiek izdarīti secinājumi, ka autora izstrādātās komunikatīvās pieejas mācību metodes palīdzēja dalībniekiem uzlabot angļu valodas izrunu, gramatiku, artikulāciju, kā arī fizisko izturēšanos, kura palīdz sniegt verbālo un neverbālo ziņojumu.
Teaching Public Speaking Skills to Adults
Keywords: Valodniecība; mācības; publiskā; runa; aktivitātes