Pamati piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai - Niklase, Krista (Latvijas Universitāte, 2022)
Ar procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu ieviešanu iespējams krimināltiesiski vērsties arī pret juridiskām personām. Lai būtu pamats piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli juridiskai personai, nepieciešams konstatēt virkni apstākļu, taču galvenokārt pamatu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai. Pētījuma mērķis ir analizēt pamatošanas problemātiku attiecībā uz noziedzīga nodarījuma izdarīšanu juridiskās personas interesēs, labā un nepienācīgas pārraudzības vai kontroles rezultātā, apskatot un analizējot tiesu praksi un pirmstiesas kriminālprocesa materiālus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskām personām. Pētījuma rezultātā atspoguļotas praksē konstatētās problēmas, nenošķirot, kad nodarījums izdarīts juridiskās personas interesēs, kad tās labā un kad nepienācīgas pārraudzības vai kontroles rezultātā, kas rezultējas nevienveidīgā praksē, tiesību uz aizstāvību ierobežošanā un nepieciešamībā pēc skaidrības visu pamatu nošķiršanā un pamatošanā.

With the implementation of the proceedings regarding the application of coercive measures, it is possible to take criminal action against legal persons. To have a basis to apply a coercive measure to a legal person, it is necessary to establish various circumstances, but mainly the basis for applying a coercive measure. The study aims to analyse the problem of substantiation of committing a criminal offence in the interests of a legal person, for the benefit of the person or as a result of insufficient supervision or control, by reviewing and analysing case law and materials of pre-trial criminal proceedings on the application of coercive measures to legal persons. The study reflects the problems identified in practice, without distinguishing when the offence is committed in the interests of a legal person, for the benefit of the person or as a result of insufficient supervision or control, resulting in inconsistent practice, restriction of the rights of defence and the need for clarity.
The basis for the application of a coercive measure to a legal person
Keywords: Juridiskā zinātne; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi; juridiskās personas kriminālatbildība; noziedzīgs nodarījums juridiskās personas interesēs; labā; nepienācīgas pārraudzības vai kontroles rezultātā